comment 0

Miksi oikeudenkäyntikulut joskus karkaavat käsistä (ja mitä sille voisi tehdä)

Mikä saa ihmisen uhraamaan riitaan niin paljon rahaa, että se uhkaa viedä hänet vararikkoon? Vastoin ennakkoluuloja taustalla ei ole asianajajien kataluus, vaan ihmisen psykologia ja eduskunnan säätämä laki siitä, kuka vastaan oikeudenkäynnin kustannuksista.

Oikeudenkäynnit ovat kalliita, koska oikeudenkäyntiin päätyvät vain kaikkein vaikeimmat riidat pitkän prosessin päätteeksi. Jos tarkastellaan ihmisten välisiä riitoja kokonaisuudessa, suurin osa ratkeaa ilmaiseksi tai ainakin edullisesti.

Suurin osa oikeusriidoista jää syntymättä, loukattu tyytyy tappioonsa eikä mitään vaatimusta edes esitetä. Jos jokin vaatimus ylipäätään esitetään, asianosaiset löytävät lähes poikkeuksetta jonkinlaisen heitä tyydyttävän kompromissin.

Asianajajan puoleen käännytään harvoin, mutta se on yleensä hyvä ja kustannustehokas tapa saada erimielisyys päätökseen. Kun kummallakin puolella on neuvotteluissa apuna ammattilainen, ratkaisu löytyy suhteellisen nopeasti.

Tarvittaessa apua voidaan hakea vielä pyytämällä ratkaisusuositus toimivaltaiselta lautakunnalta (esim. kuluttajariitalautakunta). Tämä reitti on jo pidempi, mutta edelleen edullinen.

Ylivoimaisesti suurin osa kaikista riidoista on tähän mennessä ratkaistu. Nyt jäljellä on enää vaikeasti ratkaistavia riitoja.

Tästä huolimatta noin 75 % käräjäoikeuteen päätyneistä riidoista ratkaistaan ennen oikeudenkäyntiä, käytännössä osapuolten välisellä sovinnolla. Vielä tässäkin vaiheessa kustannukset ovat yleensä sillä tasolla, että oikeusturvavakuutus riittää kattamaan asian käsittelystä aiheutuneet kulut kokonaan.

Varsinaiseen oikeudenkäyntiin päätyy vuosittain noin 2.500 kaikkein hankalinta riitaa. Näistä arviolta puolet on sellaisia, joissa oikeudenkäynnin kustannukset eivät ole asianosaisille ongelma. Joko rahaa on paljon tai niin vähän, että henkilö saa ilmaista oikeusapua.

Ongelmallinen joukko on oikeusavun ulkopuolelle jäävät keskituloiset. He käyvät oikeutta suurella henkilökohtaisella taloudellisella riskillä. Miten he ovat joutuneet tähän nalkkiin?

Suomessa on voimassa sääntö, jonka mukaan oikeudenkäynnin hävinnyt osapuoli on velvollinen korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Se tarkoittaa, että oikeudenkäynnin häviäjä kärsii kaksinkertaisesti ja toisaalta voittajan ei tarvitse omista kuluistaan murehtia.

Tämä sääntö pakottaa osapuolet kohtalokkaaseen kilpailuun, jossa oikeudenkäynnin voittamisen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen ja mahdotonkin. Mitä enemmän oikeudenkäyntiin panostaa sitä varmemmin sen voittaa. Ja vastapuoli maksaa – kumpikin osapuoli toivoo.

Jos oikeudenkäyntikuluja halutaan hillitä, paras tapa on muuttaa kulujen korvaamista koskevaa sääntelyä suuntaan, joka kannustaa kohtuullisuuteen. Jos voittajalla jäisi ”tuntuva” omavastuu kuluistaan, se todennäköisesti riittäisi hillitsemään kuluja erityisesti niissä tapauksissa, joissa kulut nykyisin muodostuvat itse riitakysymystä suuremmiksi.

Kulusääntelyn rinnalla myös itse oikeudenkäyntimenettelyä olisi syytä kehittää. Erityisesti arvoltaan pienemmät riidat tulisi ohjata alusta saakka kevennettyyn menettelyyn, jossa kustannuksia synnyttäviä vaiheita olisi yksinkertaisesti vähemmän. Vaikka oikeudenkäymiskaaren säännökset ovat joustavia ja mahdollistavat monenlaista oikeudenkäyntiä keventävää yhteistyötä, oikeuteen saakka päätyvät asianosaiset eivät yleensä enää kykene sopimaan yhtään mistään.

Myös oikeusturvavakuutuksia olisi syytä kehittää niin, että vakuutuksesta olisi enemmän apua pääkäsittelyyn saakka edenneissä asioissa. Toisin sanoen vakuutusmääriä olisi tuntuvasti korotettava. Ottaen huomioon, että täysimittainen oikeudenkäynti on harvinainen tapahtuma, korvausmäärän korotuksen ei pitäisi olla ongelma vakuutusmaksujenkaan näkökulmasta.

P.S. Oikeudenkäyntiin liittyvä kuluriski on ongelmallinen myös meille asianajajille, koska usein asiakasta täytyy neuvoa olemaan lähtemättä oikeuteen kuluriskin vuoksi. Tässä suhteessa me olemme siis samassa veneessä asiakkaidemme kanssa.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s