comment 0

Lampela ja Nissinen – Kaksi erilaista juristia, kaksi samaa kohtaloa

Tätä viikkoa on värittänyt kaksi erottamispäätöstä. Heikki Lampela erotettiin Asianajajaliitosta ja Matti Nissinen irtisanottiin valtakunnansyyttäjän virasta. Oikeudenhoitoon osallistuvia molemmat, vaikkakin kaksi hyvin erilaista juristia. Kumpikaan päätös ei ole vielä lainvoimainen, mutta ajatuksia ne herättävät.

Heikki Lampela erotettiin Asianajajaliitosta, koska hänet tuomittiin pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Valvontalautakunta katsoi, että Lampelan menettely katsottiin olevan omiaan  omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa ja vähentämään luottamusta asianajakuntaan. Erottamiskynnys ylittyi ilmeisesti tekojen laadun (väkivaltarikos) ja rangaistuksen ankaruuden (ehdollinen vankeus) vuoksi.

Matti Nissinen irtisanottiin valtakunnansyyttäjän virasta, koska hän oli osallistunut hankintapäätöksen tekemiseen esteellisenä. Valtioneuvoston mielestäni Nissinen ei ollut enää täysin toimintakykyinen tehtävässään, koska valtakunnansyyttäjän nauttima luottamus ja uskottavuus ovat keskeinen osa hänen toimintakykyään. Ilmeisesti Nissistä kohtaan tunnettu luottamus ja uskottavuus on valtioneuvoston arvion mukaan vähentynyt niin paljon, että virassa jatkaminen ei ollut mahdollista.

En ole havainnut, että kukaan olisi julkisesti vaatinut Heikki Lampelan erottamista asianajajaliitosta. Nissisen erottamista (tai eroamista) ovat sen sijaan ehdottaneet lukemattomat kommentoijat Reinbothista Pirjatanniemeen. Itse olisin ollut huomattavasti anteeksiantavammalla linjalla Nissisen suhteen.

Minua on mietityttänyt miksi.

Paras selitys on se, että tässä ammatissa tulee tuskallisen tietoiseksi ihmisen epätäydellisyydestä. Työssäni kohtaan usein esimerkkejä siitä, että ihminen ei osaa toimia oikein, vaikka periaatteessa tietäisi miten jossakin tilanteessa pitäisi toimia.

On eri asia tietää ja toinen asia soveltaa tietoa.

Siksi rakentajat tekevät rakennusvirheitä, virkamiehet virkavirheitä, asianajajat rikkovat asianajajatapaa. Jopa tuomarit tekevät lainsoveltamisessa virheitä, joita sitten ylemmät tuomioistuimet korjaavat. Me kaikki teemme sovellusvirheitä

Toiset virheistä on kuitenkin paljon anteeksiannettavampia kuin toiset. Ainakin minun mielestäni väkivalta ja esteellisenä tehty päätös ovat kovin erilaisia rikkeitä.

Ilmeisesti kuitenkin ajatus siitä, että korkeassa asemassa olevat tekevät virheitä on useimmille ihmisille mahdotonta hyväksyä. Sen vuoksi on helpompaa korvata virheen tehnyt huippuvirkamies sellaisella, jonka virheettömyydestä voidaan elätellä toiveita.

Luottamus johtajiin on tärkeää, vaikka sille tunteelle ei todellisuudessa täyttä katetta olisikaan.

 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s