Olimme ajamassa tänään kotiin jalkapalloharkoista, kun poikani yllätti minut tällä kysymyksellä. Kysymys ei kiinnosta pelkästään lapsia, vaan tätä kysytään minulta varsin usein, jos ammattini tulee puheeksi jonkun uuden ihmisen kanssa. Vastaus on itse asiassa helppo.
Emme puolusta tekoa, vaan teosta epäiltyä
Rikoksesta epäillyn avustaja ei puolusta tekoa, vaan epäiltyä tekijää. Avustamme rikoksesta epäiltyä tuomaan esiin ne seikat, joilla on merkitystä hänen rikosvastuunsa kannalta.
Jokainen poliisin epäilemä ja syyttäjän syyttämä henkilö ei ole syyllinen. Jotta tuomioistuin voi päätyä asiassa oikeaan ratkaisuun, jonkun on osoitettava syytteen puolesta puhuvan näytön heikkoudet ja varsin usein myös hankittava epäillyn syyttömyyden puolesta puhuvaa näyttöä.
Suurin osa rikoksesta epäillyistä toki on syyllisiä eivätkä he edes itse kiistä sitä. Silloin kysymys on ennen kaikkea rangaistuksen mittaamisesta. Usein tekojen taustalla on lieventäviä asianhaaroja, joiden esiin tuominen on nimenomaan puolustajan tehtävä.
Jokainen voi joutua rikoksesta epäillyksi
Ihmisten mielissä rikosepäilyn kohteeksi joutuminen on jotain sellaista, joka koskee ”muita”.
Tosiasia kuitenkin on, että suurin osa rikoksesta epäiltyjä on täysin tavallisia kansalaisia. Heillä on koti, työpaikka, perhe ja ystäviä.
Kun minä avustan rikoksesta epäiltyä, tavoitteeni on varmistaa, että nämä tavalliset ihmiset eivät saa rangaistusta aiheetta ja että annetut rangaistukset ovat oikeudenmukaisia tekoon nähden.
Kun tämän työn hoitaa huolella ja korkeaa ammattietiikkaa noudattaen, siitä voi lapsetkin olla ylpeitä.