comment 0

Suomi on hyvä maa myös asianajajille

Suomi on hyvä maa monella tapaa. Suomi on myös hyvä maa olla asianajaja. Ihan täydellistä kaikki ei vielä ole, mutta eiköhän nekin asiat hoidu seuraavan 100 vuoden kuluessa – tai kenties jo vuoteen 2025 mennessä.

Suomessa asianajaja ei joudu vaikeuksiin valtion kanssa, korkeintaan oikeusapupalkkioita leikataan. Poliisia ei tarvitse pelätä, vaikka kuulustelija joskus uhkaakin heittää avustajan ulos kuulustelusta. Asianajosalaisuuskin toteutuu nykyään jo aika hyvin, vaikka papilla on edelleen laajempi todistamiskielto kuin asianajajalla.

Töitä riittää ja työt ovat mielekkäitä. Robotisaatiota ei tarvitse pelätä, koska suomalainen byrokratia on jo nyt niin virtaviivaista, että kukaan ei käytä asianajajaa vaikka asuntokaupan tekemisessä tai yrityksen perustamisessa. Joskus ehkä kannattaisi. Se harmittaa, että asianajajaan otetaan yhteyttä vasta sitten, kun asiat menevät pieleen. Mieluummin auttaisi välttämään ongelmat kokonaan.

Oikeusministeriössä on vireillä kunnianhimoisia hankkeita oikeudenkäynnin sähköistämiseksi. Odotan tuloksia mielenkiinnolla. Muutenkin asianajajan perinteinen ammatti on mielenkiintoisessa murroksessa. Teknologia on kuitenkin enemmän mahdollisuus kuin uhka. Ketterät asianajopalvelut ovat tulevaisuutta, kunhan huolehdimme, että ammatillinen sääntely pysyy ajan tasalla.

Asianajajaliitto on laatinut oikeusturvaohjelman. Tänä vuonna julkaistun oikeusturvaohjelman tavoitteet ovat vuodessa 2025. Sehän on jo aivan nurkan takana. Toivotaan, että mahdollisimman moni tavoitteista toteutuu. Se tekisi tästä oikeusturvaohjelmasta todella arvokkaan lahjan 100-vuotiaalle Suomelle.

Hyvää syntymäpäivää Suomi.

 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s