comment 0

Sähköinen oikeudenkäynti tulee – toivottavasti

Oikeusministeriössä on käynnissä tärkeä uudistushanke, johon ei liity yhdenkään uuden lain säätämistä. Kyse on oikeudenkäynnin sähköistämisestä. Onnistuessaan se merkitsee suurinta muutosta tuomareiden ja asianajajien työtavoissa sitten kirjoituskoneen keksimisen.

Tuomarit ja asianajajat ovat toki jo vuosikausia työskennelleet tietokoneilla, mutta niitä on käytetty kuten hienoja kirjoituskoneita. Tietokoneella laadittu aineisto on kuitenkin lopulta tulostettu. Salissa plärätään papereita. Ei kovin modernia?

Nyt tähän on kuitenkin tulossa muutos. Oikeusministeriön tavoitteena on, että tulevaisuudessa aineisto toimitetaan tuomioistuimen sähköisessä muodossa, aineisto käsitellään sähköisessä muodossa ja lopulta aineisto myös arkistoidaan sähköisessä muodossa. Istuntokäsittelyn kannalta keskeistä on nimenomaan aineiston käsittely sähköisessä muodossa. Siis se, että palereiden plärääminen loppuu. Tätä on sähköisen oikeudenkäynnin konsepti.

Edelläkävinä on yksinäistä

Erityisesti todistelun kannalta on erittäin hyödyllistä, että sitä pystytään esittelemään sähköisesti. Ei enää papereiden tuijottamista tai oikean kohdan hakemista. Asianajaja voi esittää asiakirjan näytöllä ja kaikki salissa läsnäolevat voivat katsoa saman asiakirjan samaa kohtaa.

Esitystekniikassa ei ole mitään uutta. Projektoreita on ollut tuomioistuimessa jo toistakymmentä vuotta. Ongelma on ollut siitä, että niitä ei ole käytetty laajamittaisesti. Tarvittavia laitteita on ollut vähän, eivätkä ne vähätkään ole välttämättä olleet käyttökunnossa. Se siitä todisteiden sähköisestä esittelystä.

Tilannehan on täysin sama kuluttajateknologian puolella. Vaikka videopuhelu on vanha keksintö, siitä on todellista iloa vasta sitten, kun joku vastaa puheluusi.

Haasteita riittää edelleen

Oikeudenkäynnin sähköistäminen on erittäin tärkeä hanke. Hankkeen toteutumisen esteenä on kuitenkin raha ja teknologia.

Suomessa on noin 300 oikeussalia, joiden varustaminen sähköisellä esitystekniikalla maksaa. Ei mitenkään erityisen paljon valtion rahoissa, mutta oikeusministeriön pienestä budjetista kyse on isosta summasta. Toivottavasti rahaa ei kuitenkaan ratkaise. Tämä on investointi, joka maksaa itsensä takaisin.

Rahaa suurempi este on itse asiassa teknologia. Kun oikeussaleja varustetaan esitystekniikalla, on äärimmäisen tärkeää että valittu teknologinen ratkaisu on käytettävyydeltään ensiluokkainen.

Esitystekniikkaa ei tee läpimurtoa, jos tekniikan käyttö ei ole helppoa ja luotettavaa. Hienosta salitekniikasta ei ole iloa, jos asianajaja ei onnistu saamaan todisteensa kuvaa näytölle. Esitystekniikka kilpailee paperin toimintavarmuuden kanssa.

Yksinkertainen on parempi kuin monimutkainen

Esitystekniikan läpimurron varmistamiseksi salivarustelu tulee toteuttaa hyödyntäen mahdollisimman yksinkertaista teknologiaa. Sellainen teknologia on halpaa ja helppokäyttöistä.

Konkreettisesti se tarkoittaa, että saliin tarvitaan seuraavat varusteet:

  • valkokangas (jotta kuvaa on helppo katsoa)
  • HD-tasoinen projektori (jotta se varmasti toimii kaikenlaisten läppäreiden kanssa)
  • n. 10 metrin mittainen HDMI-kaapeli (yltää omalle istumapaikalle)

Kustannukset salia kohden: noin 1 000 €. Käytettävyys ja toimintavarmuus: erinomainen.

Ehkä irtokaapelit eivät ole kauniita, mutta estetiikka ei ole nyt pääasia. Tämä uudistus on liian tärkeä, että sen kanssa voisi ottaa minkäänlaisia riskejä.

Sähköinen oikeudenkäynti ei tarvitse kummallisia välineitä. Suuri haaste on se, että työkalut otetaan käyttöön.

Sen jälkeen voidaan ryhtyä keräämään sähköisen oikeudenkäynnin hyötyjä.

 

Kuva: Tom MaglieryCC BY-NC-SA 2.0

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s