comment 0

Tulossa ei ole lakia, joka estäisi työntekijää kertomasta keskeisiä tietoja liiton juristille työpaikan riitatilanteissa

Aamun Hesari uutisoi, että palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat tuohtuneet hallituksen liikesalaisuuksia koskevasta lakiesityksestä. Järjestöjen mukaan laki estäisi työntekijää kertomasta keskeisiä tietoja liiton juristille riitatilanteissa. Järjestöjen tuohtumuksen aiheellisuutta on vaikea arvioida, koska tuohtumuksen aiheuttamaa lakiesitystä ei ole vielä olemassakaan eikä lehtijutussakaan asiaa taustoiteta. Suhtaudun uutiseen kuitenkin hyvin skeptisesti. Lue miksi.

Uutisen taustalla on tämä. Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut työryhmän, joka valmistelee liikesalaisuusdirektiivin täytäntöönpanoa kansallisella lailla. Työryhmä ei ole vielä julkaissut mietintöään, mutta arvatenkin työ on jo pitkällä, koska järjestöt ovat jo ilmoittaneet jättäneensä siihen eriävän mielipiteen.

Lukijan kannalta on harmittavaa, että liittojen ”tunteista” raportoidaan ilman, että tuntemusten taustalla olevaa tekstiä mitenkään avataan. Lainaus Hesarista:

Järjestöjen mielestä laki johtaa siihen, ettei työntekijä voisi enää kertoa liikesalaisuuksia tai luottamuksellisia teknisiä tietoja esimerkiksi ammattiliittonsa juristille, vaikka riita koskisi työsuhdetta ja liikesalaisuuksia.

Näin ei voisi toimia, vaikka tieto olisi keskeistä työntekijän kiistellessä työnantajan kanssa aiheesta, joka jollakin tavalla liittyy liikesalaisuuteen tai teknisiin tietoihin. Työntekijä voisi myös saada rangaistuksen, jos hän vilauttaa liikesalaisuuden tai teknisen ohjeen asiaansa avustavalle työpaikkansa ulkopuoliselle ihmiselle.

Hyvin mielenkiintoista. Voisiko tämä pitää paikkaansa? En jaksa uskoa.

Esimerkiksi työsuhdekeksintölain mukaan työntekijällä on oikeus kohtuulliseen korvaukseen tekemästään keksinnöstä. Korvauksista syntyy toisinaan erimielisyyksiä, joita ratkotaan työsuhdekeksintölautakunnassa ja jopa tuomioistuimessa.

Työsuhdekeksintöjutussa joudutaan tyypillisesti käsittelemään tietoja, joita voidaan pitää direktiivin mukaan liikesalaisuuksina. On myös selvää, että työntekijä tarvitsee avustajan, joka voi olla ammattiliiton juristi tai vaikka riippumaton asianajaja, kuten minä.

Uskaltaisiko asiakkaani kertoa minulle keksinnöstään? Katsotaanpas, mitä liikesalaisuusdirektiivi asiasta sanoo:

5 artikla
Poikkeukset

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tässä direktiivissä säädettyjen toimenpiteiden, menettelyjen ja oikeussuojakeinojen määräämistä koskeva vaatimus hylätään, jos liikesalaisuuden väitetty hankinta, käyttö tai ilmaiseminen on tapahtunut jossakin seuraavista tapauksista:

d) unionin oikeudessa tai kansallisessa laissa tunnustetun oikeutetun edun suojaaminen.

Näkemättä työryhmän mietintöä, on helppo rauhoitella uutisesta huolestuneita tahoja. Työntekijät saavat jatkossakin kertoa avustajalleen – liiton lakimiehelle tai itsenäiselle asianajajalle – ne tiedot, jotka ovat tarpeen työntekijän oikeuksien turvaamiseksi.

Ja EU-oikeuden etusijan ansiosta tämä direktiiviteksti syrjäyttää kansallisen lain, jos työryhmä olisi jostain syystä toteuttanut tämän kohdan direktiivin vastaisesti.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s