comment 0

Kirja-arvostelu: Keisari Aarnio

Kirja, jonka tapahtumat tiedät jo etukäteen, mutta joka tulee silti luettua yhdellä istumalla.

Hesarin tilaajille ilmaiseksi luettavissa oleva viikon kirja on Minna Passin ja Susanna Reinbothin kirjoittama Keisari Aarnio. Tilaisuus kannattaa hyödyntää, sillä kirja on erinomaisesti kirjoitettu. Teksti on tiivistä, vahvaa ja se etenee suoraviivaisesti. Kuin hyvä lehtijuttu. Lukija kiittää.

Keisari Aarnio kannattaa lukea, vaikka olisit seurannut Aarnio-uutisointia alusta saakka. Keisari Aarnion suurin ansio on nimittäin siinä, että se antaa historiaa ja kontekstia tunnetuille tapahtumille. Kirja myös sitoo yksittäiset lehdestä luetut episodit yhdeksi kertomukseksi.

Jos taas olet seurannut aihetta vain syrjäsilmällä, voin vain kuvitella kuinka vaikuttava tämä teos on silloin. Mutta varoitus. Näkemyksesi poliisista, prostituoiduista ja rikollisista saattaa joutua koetukselle.

Asianajajan näkökulmasta mielenkiintoisia ovat myös maininnat kollegoista. Heistä olisin lukenut mielelläni enemmänkin. Erityisesti Riitta Leppiniemi olisi mielestäni ansainnut monipuolisemman käsittelyn, mutta hänestä voi lukea lisää vaikka YLEn tekemästä henkilökuvasta.

Ensinnäkin kirjassa tuodaan esiin muutamia Aarnion puolustuksen ”kömmähdyksiä”. Kun yhtään puolustuksen ”onnistumista” ei nostettu esille, kirjasta saattaa saada sen kuvan, että Aarnion puolustuksessa olisi tapahtunut pelkästään virheitä. Tällainen kuva on virheellinen. Yleensä rikosjutuissa puolustuksen onnistumiset ovat ”hiljaisia”. Syyttäjällä on näyttötaakka, joten kun jotain jää tapahtumatta, se auttaa puolustusta.

Toiseksi kirjassa nostetaan esiin se, että juttu selvästi koetteli Leppiniemen henkistä kestävyyttä. Vaikka kirjassa suhtauduttiin tältä olisin Leppiniemeen ymmärtävästi, epäilen että alan ulkopuolinen lukija ei täysin ymmärrä, kuinka valtava henkilöstö- ja aineistoylivoima syyttäjällä ja poliisilla oli Leppiniemeen verrattuna. Tietäen Leppiniemen tinkimättömän työetiikan, pidän hänen suoriutumistaan suorastaan sankarillisena.

Mutta takaisin asiaan palatakseni. Lue kirja. Ei kaduta.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s