comment 0

Oikeudenkäyntiasianajajan oppi onneen ja mielenrauhaan

Miten reagoit, kun joku toimii vastoin odotuksiasi – moitit häntä? Tekee jotain ikävää – annat samalla mitalla takaisin? Tai suorastaan loukkaa sinua – kostat? Nämä ovat inhimillisiä reaktioita, jotka voivat helpottaa oloa hetkeksi, mutta johtavat pitkällä tähtäimellä onnettomaan elämään.

Saavuttaakseen onnea ja mielenrauhaa ihmisen on luovuttava itsekeskeisestä ajattelumallista ja siirryttävä ihmiskeskeiseen ajattelumalliin. Salaisuus on siinä, että ymmärtää miten omat teot vaikuttavat toiseen ja miten ne heijastuvat takaisin. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa, vanha kansa opetti.

Useimmat ihmiset keskittyvät toiminnassaan aivan liikaa siihen, ”miltä minusta tuntuu” ja aivan liian vähän siihen, miltä oma toiminta tuntuu muista ihmisistä. Ihminen on sosiaalinen eläin ja kaikki sellaiset useimpien tavoittelemat asiat kuten ihailu, arvostus tai menestys ovat meille muiden antamia. Kaikki meille koituva hyvä on viime kädessä kiinni siitä, että muut sallivat sen hyvän meille.

Oikeudenkäyntiasianajajana työskentelen jatkuvasti konfliktien parissa. Olen myös kahden lapsen isä. Havaintoni on, että aikuisten oikeusriidoissa ja lasten kotiriidoissa on hämmästyttävän paljon yhteistä.

Lasten konflikti alkaa jostain näkymättömän pienestä siemenestä. Se voi olla väärä ilme, äänensävy tai sana. Tämä käynnistää hallitsemattoman ketjureaktion, jossa osapuolet keskustelevat alati kovenevin äänenpainoin kunnes riita on ilmiliekeissä. Riidan kohteena on yleensä jokin jakamaton resurssi, kuten istumapaikka tai kaukosäätimen herruus.

Aikuisten oikeusriitojen kohteena on yleensä taloudellinen erimielisyys. Tämä taloudellinen erimielisyyskään ei synny tyhjästä. Taloudellinen erimielisyys on konfliktin ilmentymä, mutta konfliktin juuret ovat yleensä jäljitettävissä jollakin tavalla epäonnistuneeseen vuorovaikutukseen. Joku on jossakin vaiheessa tullut loukanneeksi jonkun ylpeyttä. Alkaa ketjureaktio, joka roihahtaa ilmiriidaksi ensimmäisen tilaisuuden tullen.

Me ihmiset olemme vaikeita lajitovereita.

Jos haluat elää onnellista ja rauhallista elämää, sinun kannattaa aloittaa itsehillinnän treenaaminen heti tänään. Opettele selättämään selkäydinreaktiosi ja ryhdy miettimään, millaisella käyttäytymisellä saat kanssaihmisen parhaat puolet esiin.

Ajatellaan vaikka, että liikekumppanisi on juuri tehnyt oman liiketoimintasi kannalta ikävän päätöksen. Sinun tekemisi mieli vastata samalla mitalla. Tehdä hänen kannaltaan yhtä ikävä päätös.

Älä. Vedä syvään henkeä – tarvittaessa useita kertoja – ja anna tunnereaktion laantua.

Kun mielesi on rauhoittunut, mieti mikä on tavoitteesi liikekumppanisi suhteen. Oletettavasti haluaisit korjata tilanteen tai ainakin minimoida sen aiheuttamia vahinkoja. Erilaisia toimintastrategioita voi olla useita, mutta kosto ei taatusti ole yksi niistä.

Sinun on etsittävä keino motivoida liikekumppaniasi tekemään sinulle mieliksi. Kenties kaikkein tärkein askel tässä motivoinnissa on siis se, että et ensimmäiseksi suututa häntä kostollasi. Loukattu ihminen ei yleensä kykene tekemään loukkaajalleen mieliksi, vaikka se olisi hänen omankin etunsa mukaista.

Niin kuin tyttärelleni taannoin opetin: Jos haluat isältä jotain, yksi halipusu toimii paremmin kuin kaikki maailman kirosanat yhteensä.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s