comment 0

Teksti, kuva, video ja sukupolvien kuilu

”Takanamme on viisisataa vuotta Gutenbergin galaksia, jossa painettu sana on ollut hegemoninen vallan väline. Nyt seisomme visuaalisen vuosisadan kynnyksellä ja vanha Gutenbergin galaksi horjuu jalkojemme alla.” Janne Gallen-Kallela-Sirén ennusti jo tammikuussa 2011. Tähänhän pitää alkaa varautua.

Olen pitänyt tätä blogia kohta kymmenen vuotta. Vaihtelevalla kirjoitustahdilla, mutta kuitenkin. Omien lasten touhuja katsellessani olen vakuuttunut siitä, että Gallen-Kallela-Sirén oli oikeassa.

Kirjoitettu sana on hallinnut maailmaa satoja vuosia, mutta tilanne on muuttumassa. Valokuvat ja videot ovat nousemassa tekstin rinnalle yksilön viestintävälineeksi. Blogien rinnalle tulee insta- ja tubekanavat. Heille, 2000-luvun puolella syntyneille, nämä uudet itseilmaisun tavat ovat yhtä luontevia, kuin muistion kirjoittaminen vähän varttuneemmalle asianajajalle.

Eihän tässä kukaan nuorennu, mutta aikaansa ja sen ilmiöitä kannattaa yrittää seurata.

Alla on siis loppublogi videona. Se, että katsoin tarpeelliseksi kirjoittaa tälle videolle näin pitkän pohjustuksen paljastaa minut armotta. Nuoremmat eivät videoitaan selittele…

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s