comment 0

Voiko toisten neuvoihin luottaa?

Luin äskettäin Hesarista, miten liikenneministeri Berner kertoo vakaasti uskovansa siihen, että VR:n pilkkominen ja henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle on hyvä asia niin valtion kuin matkustajienkin kannalta. Asiasta on teetetty neljä konsulttiselvitystä. Konsulttien arviot jakautuvat 2–2. Mitä?

Selitys konsulttien mielipide-eroista löytyy Hesarin jutusta.

MINISTERI Berner korostaa HS:lle, että BCG:n raportti ja niin ikään kriittisesti uudistukseen suhtautunut konsulttiyhtiö Springin raportti ovat valtion omistajaohjausosaston tilaamia. Lvm:n tilaamat selvitykset konsulttiyhtiöiltä Rambollilta ja Carnegielta tulivat ministeriön esityksen kannalta valoisampiin lopputuloksiin.

Niin se vain usein on, että jos oikea vastaus ei ole ilmeinen, neuvoa kysyvä saa yleensä sellaisen vastauksen kuin hän toivoo kuulevansa.

Ilmiö näkyy kaikkialla. Politiikassa, liike-elämässä ja jopa perhe-elämässä.

Mietipä itse. Kun puolisosi kysyy sinulta mielipidettä johonkin vaikeaan kysymykseen, hän mitä todennäköisimmin on tyytyväinen vastaukseesi. Onneksi olkoon. Osaat lukea puolisoasi ja ymmärrät pitää huolen omasta edustasi.

Niin, kukapa ehdoin tahdoin antaisi työnantajalleen tai asiakkaalleen tai ystävälleen sellaisia neuvoja, joita neuvon saaja ei halua kuulla. Sellaisen neuvon antaminen kun koituu helposti neuvojalle kalliiksi.

Tiedän tämän omakohtaisesti, sillä joudun omassa työssäni varsin usein tilanteisiin, joissa joudun antamaan asiakkaalle neuvoja, joita asiakas ei halua kuulla. Niistä neuvoista ei juuri kiitosta kerätä, vaikka se ”ikävä” neuvo saattaa säästää asiakkaalle valtavasti aikaa ja rahaa.

Niin että voiko toisten neuvoihin luottaa?

Sanoisin, että jos et pidä kuulemastasi vastauksesta, voit olla varma että neuvo on annettu varmasti sinun parastasi miettien. Kiitä neuvosta kauniisti, vaikka vastaus kuinka kirvelisi mieltäsi.

Jos saat sinua miellyttävän vastauksen, sinun on syytä pohtia ainakin kaksi kertaa, onko neuvonantajan ajatusprosessiin kenties sekoittunut henkilökohtaisia vaikuttimia. Tee selväksi, että palaat asiaan, jos neuvo osoittautuu huonoksi.

Ihminen, joka aidosti miettii sinun etuasi, antaa sinulle rehellisen vastauksen. Vaikka sitten itsensä kustannuksella.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s