comment 0

Tuomarin kokemus ei ole oikeusturvan tae

YLE on uutisoinut tällä viikolla näyttävästi kokemattomien tuomareiden mahdollisesti aiheuttamasta oikeusturvavaarasta yhden käräjäoikeuden äänestysratkaisun perusteella. Oikeusturvan tasosta on aina syytä kantaa huolta, mutta tuomarin kokemus ei ole mikään erityinen oikeusturvan tae vaikka sillä on toki oma arvonsa.

Kokematon ja kokenut eri mieltä, kumpi on oikeassa?

Kuten Jyrki Virolainen blogissaan kirjoitti, yhden jutun äänestyskäyttäytymisen pohjalta ei tietenkään voida tehdä mitään päätelmiä tuomarin kokemuksen merkityksestä oikeusturvan kannalta.

Itse asiassa, vaikka meillä olisi sadoittain tuomioita, joissa kokemattomat tuomarit äänestäisivät eri tavoin kuin kokeneet (ja varmaan niitä onkin), emme voisi tehdä pätevästi mitään muuta päätelmää kuin että tuomarin kokemuksella näyttää olevan jonkinlainen korrelaatio äänestyskäyttäytymisen kannalta.

Jotta kyseessä olisi aito oikeusturvaongelma, pitäisi pystyä jotenkin päättelemään, että joko kokemattomat tai kokeneet tuomarit ovat taipuvaisia tekemään systemaattisesti ”vääriä” ratkaisuja.

Niin, siis jos kokenut ja kokematon ovat eri mieltä, niin mehän emme pelkästään tämän tiedon perusteella voi sanoa, kumpi on oikeassa.

Kokemus tuo kyllä varmuutta

Kokenut ihminen osaa toimia kokemuksensa ansiosta erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti, koska hän on kokemuksen myötä oppinut parhaat toimintatavat.

Tuomari oppii kokemuksen kautta toimimaan oikeudenkäynnin eri vaiheissa tarkoituksenmukaisella tavalla – ihan niin kuin mainoksen vanhempi nainen tietää kokemuksesta miten auton takaluukku avataan. Kokemus siis parantaa tuomarin prosessinjohtotaitoja ja tällä on tietysti oma arvonsa.

Taitava prosessinjohtaja herättää asianosaisissa luottamusta menettelyn ja ratkaisun ansianmukaisuuteen. Ja toki hyvä prosessinjohto myös aidosti parantaa menettelyn laatua ja sitä kautta tuomarin edellytyksiä tehdä asiassa ”oikea” ratkaisu.

…mutta ei kehitä päättely- ja arvostelukykyä

Täytyy kuitenkin huomata, että kokemus itsessään ei juurikaan auta tuomioistuinta tekemään oikeampia tuomioita. Tuomari ei opi kokemuksen avulla ”oikeampien” ratkaisujen tekijäksi, koska tarvittava palautejärjestelmä puuttuu. Tuomari ei saa nopeaa ja luotettavaa palautetta siitä, oliko hänen tuomionsa ”oikea”.

Tuomari joutuu jokaisessa jutussa ratkaisemaan kaksi kysymystä:

  1. Mitä tapahtui
  2. Mitä se merkitsee

Tuomari ratkaisee tuomion pohjaksi otettavat tapahtumat oikeudessa esitetyn näytön perusteella. Mutta onko tuomarin ratkaisu ”oikea” eli tosiasioita vastaava? Sitä hän ei saa koskaan selville, koska oikeaa vastausta ei voi tarkistaa mistään. Näin hän ei siis voi oppia ”virheistään” tai saada vahvistusta ”onnistumisista”.

Tuomari joutuu myös ratkaisemaan, mitä hänen hyväksymistään faktoista seuraa. Mutta on seuraus ”oikea” eli onko lakia sovellettu oikein. Ehdotonta vastausta tällaiseen kysymykseen ei löydy, jos kyse on vähänkään vaikeammasta soveltamisongelmasta, sillä tällaisissa tapauksissa lain soveltamisesta on hämmentävän erilaisia näkemyksiä juristien kesken.

Tuomarin osaaminen on oikeusturvan tae

Todellinen oikeusturvan tae on tuomarin osaaminen ja tässä suhteessa ikä on (lähes) pelkkä numero.

Kokemuksen myötä kehittyvät rutiinit ja tarkoituksenmukaiset työskentelytavat ovat arvokkaita taitoja ja näissä kokeneilla tuomareilla on selkeä etu. Tämä kokeneisuus ei takaa oikeusturvaa, koska parhaatkaan rutiinit eivät itsessään tuota oikeita ratkaisuja.

Viime kädessä oikeusturva syntyy tuomarin ajatusprosessissa. Tässä tarvittavat päättelytaidot ja ajantasainen oikeudellinen ”maailmankuva” eivät kehity itsestään kokemuksen myötä, vaan vaaditaan aktiivista itsensä kouluttamista. Siihen on yhtäläinen mahdollisuus niin kokemattomilla kuin kokeneilla tuomareilla.

Siis kokematon vai kokenut tuomari? Sillä ei ole väliä, kunhan hän on osaava.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s