comment 0

Tatuointioikeudellista pohdintaa

Asianajaja Herkko Hietanen oli Hesarin artikkelin mukaan huolissaan tatuointitaiteilijoiden ja tatuoinnin ottajien oikeuksien puolesta. Hietanen on käsitellyt aihealuetta laajemmin toimistonsa blogissa. Lukusuositus siitä kaikille tatuoinneista tai tekijänoikeuksista kiinnostuneille. Hietanen ehdottaa, että tatuoinnin tekijänoikeuksista sovittaisiin. Joskus tekijänoikeussopimus tatuoinnista voi todella olla paikallaan. Tatutointiasiakkaan kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että huono sopimus voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin sopimukseton tila.

Itsemääräämisoikeus vie voiton tekijänoikeudesta

Tekijänoikeus teokseen syntyy tekijälle, vaikka tekijä saisi palkan teoksen valmistamisesta. Siksi tilaustyönä maalatun taulun tekijänoikeudet kuuluvat taiteilijalle, eivät asiakkaalle.

Tatuointitaiteilijan on kuitenkin mahdotonta käyttää monia tekijänoikeuksiaan, koska teos – tatuointi – on valmistettu ihmiseen. Nähdäkseni ihmisen itsemääräämisoikeus ja oikeus omaan kehoonsa syrjäyttävät armotta tatuointitaiteilijan tekijänoikeudet.

Tatuointitaiteilija ei voi esimerkiksi estää teoksensa esittämistä määräämällä, että kasvoihin tatuoitu asiakas ei saa poistua tatuointiliikkeestä tai että olkaapäätatuoinnin ottanut asiakas ei saa koskaan riisua paitaansa ihmisten läsnäollessa. Eikä tatuointitaiteilija voi vaatia, että asiakas ilmoittaa tatuointitaiteilijan nimen aina kun joku näkee asiakkaan tatuoinnin. Tatuointitaiteilija ei voi myöskään estää asiakastaan muuttamasta kuvaa myöhemmin jos hän niin haluaa.

Nämä yksinkertaiset esimerkit osoittavat, että tatuointitaiteilija ei käytännössä voi nauttia tekijänoikeuksien suojasta ainakaan sillä tavalla kuin muut kuvataiteilijat.

Ihmisen itsemääräämisoikeus ja oikeus omaan kehoonsa tekevät monet tatuointitaiteilijan tekijänoikeudet tyhjiksi.

Tatuoinnit tekijänoikeussopimuksella haltuun?

Vaikka ihmisellä on vahva oikeus omaan kehoonsa ja siihen piirrettyihin kuviin, tatuoinneissa on paljon tekijänoikeudellista pohdittavaa, josta esimerkkinä Hietasen ehdotus kysymyksistä, joista tulisi sopia (korostukset minun).

 1. Tekijänoikeuksien siirtymisestä
 2. Oikeudesta käyttää kuvaa julkisesti ja mainonnassa
 3. Oikeudesta käyttää samaa teemaa toisella asiakkaalla
 4. Tatuoijan asemasta siltä varalta, että asiakkaan itse suunnittelema tai tatuoijalle toimittama kuva loukkaa kolmansien oikeuksia
 5. Terveydellisistä asioista ja erityisesti tatuoinnin hoitamisesta
 6. Maksuperusteista
 7. Oikeudesta tehdä muutoksia
 8. Referenssioikeuksista
 9. Hyväksymismenettelystä, jotta virheistä ei tule väitteitä jälkikäteen
 10. Siitä, mitä ostaja voi tatuointitapahtuman aikana odottaa
 11. Mitä menetelmiä tatuoija käyttää tatuoinnin tekemiseen
 12. Minkälaisen takuun tatuoija antaa tatuoinnille

Kuten Hietanen totesi Hesarin jutussa, tatuointeihin liittyvistä tekijänoikeudellisista kysymyksistä ei meillä keskustella. Syy on se, että ainakaan toistaiseksi tatuointien tekijänoikeuskysymykset eivät ole käytännön tasolla aiheuttaneet ainakaan suuria ongelma.

Tekijänoikeuksista sopimista on sinänsä hyvä suositella (niin minäkin teen), mutta sopimisessa haaste on aina se, että pitäisi tietää hyvin tarkasti mitä ollaan sopimassa. Muutoin homma voi mennä pieleen. Huonolla sopimuksella voidaan aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaista niitä.

Ennen kuin lähdetään sopimaan, pitäisi tietää mitkä ovat osapuolten oikeudet ja velvollisuudet ilman sopimusta. Jos otetaan esimerkiksi kysymys oikeudesta käyttää kuvaa, tatuointia, julkisesti ja mainonnassa, epäilen että jos mitään ei sovita, tatuoinnin ottanut henkilö saa vapaasti hyödyntää häneen tehtyä tatuointia esimerkiksi promo-kuvissa. Jos sitten lähdetään sopimaan asiakkaan oikeudesta esitellä tatuointia julkisesti, käy helposti niin, että asiakkaan oikeudet kaventuvat siitä, mikä olisi ollut tilanne ilman sopimusta. Se ei todennäköisesti ollut ainakaan asiakkaan tavoittelema lopputulos.

Oikeudenkäyntilakimiehen näkökulmasta sopimukseton tila ei siis ole mitenkään erityisen huono vaihtoehto tatuointiasiakkaalle. Niin sanotun ”tavallisen” asiakkaan osalta tatuointeihin liittyvillä tekijänoikeuskysymyksillä ei todennäköisesti ole mitään käytännön merkitystä ja asiakkaan perusteltuja odotuksia suojataan ainakin jollakin tasolla ilman sopimustakin.

Artistien ja muiden julkisuuden henkilöiden sekä toisaalta merkittävien tatuointitaiteilijoiden väliset suhteet ovat sitten asia erikseen. Jos jokin maamme eturivin artisteista harkitsee ottavansa tatuoinnin, jota on tarkoitus käyttää näkyvästi artistin tulevissa promokuvissa, tekijänoikeuskysymykset ansaitsevat enemmän pohdintaa.

Tatuointisopimusta tehtäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että riidat syntyvät ennen kaikkea siitä, että toinen osapuoli toimii toisen osapuolen odotusten vastaisesti. Kun odotuksia lähdetään kirjaamaan paperille, on syytä tiedostaa, että toinen osapuoli todennäköisesti ottaa annetut lupaukset tosissaan – ja kirjaimellisesti.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s