comment 0

Asianajajaliittopäivä, (oikeuspoliittista) vaikuttamista opiskelemassa

Olin mukana historian ensimmäisessä Asianajajaliittopäivässä. Paikalla oli noin 100 liiton eri luottamustehtävissä työskentelevää asianajajaa. Päivän teema: oikeuspolitiikka ja oikeuspoliittinen vaikuttaminen.

Liiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola toi Yhdysvalloista idean järjestää Asianasjajaliiton luottamustehtävissä toimiville oman tapaamisen. Idea on mielestäni erinomainen, sillä liiton luottamustehtävissä toimii useita kollegoita, jotka eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan näitä luottamustehtäviä hoitaessaan. Uusien ideoiden ja yhteistyön edistämisen näkökulmasta satunnaiset kohtaamiset ovat tärkeitä.

Päivän ehdottomasti parhain anti oli Taru Tujusen luento asiantuntijavaikuttamisesta. Tujusen luennon opetus oli se, että nykymaailmassa jokainen voi olla viestijä. Se tarkoittaa, että vaikuttamista ei kannata kohdistaa enää yksinomaan päättäjiin. Myös some-kansan tuki on usein tarpeellista tavoitteen saavuttamisen kannalta.

Uudessa maailmassa muillakin kuin eliitillä on mahdollisuus saada sanansa kuuluviin. Tämä uusi järjestys aiheuttaa epävarmuutta ja kaaosta. Vanhat auktoriteetit menettävät asemansa, jos ne eivät ymmärrä muutosta. Ihmisten luottamus on ansaittava uudelleen osallistumalla keskusteluun siellä, missä ihmiset ovat. Netissä ja ennen kaikkea somessa. Kissavideoiden jakamisen lisäksi siellä tapahtuu vakavasti otettavaa mielipidevaikuttamista.

Yleisö kuunteli päivän oppeja tarkkaavaisesti.

Tämä havainto on tärkeä myös yksittäisten asianajajien (ja muiden asiantuntijoiden) kannalta. Aiemmin asiantuntijuus on ollut jotain sellaista, joka perustuu toisien asiantuntijoiden antamaan tunnustukseen. Some-maailmassa asiantuntijuus ansaitaan suoraan ihmisiltä.

Tulevaisuuden asianajajan on syytä olla läsnä sosiaalisessa mediassa myös ammattinsa puolesta. Tämä on asiakaspalveluammatti ja meidän on oltava siellä, missä asiakkaatkin ovat.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s