Sunnuntain Hesarissa oli juttu lukiouudistuksesta, jossa haastateltiin lukiolaisia. Yksi peräänkuulutti lisää valinnaisuutta, koska nykymallisessa tutkinnossa hän joutuu opiskelemaan psykologiaa, kemiaa ja fysiikkaa. Näistä ei kuulemma ole hänelle mitään hyötyä, koska hän aikoo lakimieheksi.
Väärin. Väärin. Väärin.
On totta, että oikeustieteen opiskelussa ei tarvita oikestaan muuta kuin luku- ja kirjoitustaitoa. Mutta eihän mitään asiaa opiskella opiskelemisen vuoksi, vaan elämää varten. Ja lakimies tarvitsee mahdollisimman laajan yleissivistyksen, koska laki ulottuu modernissa yhteiskunnassa jokaiselle elämänalueelle.
Asianajajan oppimäärä
Lukion oppimäärä on itse asiassa aivan täynnä asianajajan kannalta tarpeellista koulutusta. Hyödyttömien aineiden opiskelu on yksinkertaisesti mahdotonta:
Äidinkieli: lain lukeminen ja kirjoittaminen
Toinen kotimainen: ks. edellä, asiakaspalvelu
Vieraat kielet: ks. edellä, kansainvälinen toiminta
Matematiikka: sopimusneuvottelut, oikeudenkäynnit, yritystoiminta…
Biologia: väkivaltarikokset, henkilövahingot, terveydenhuolto…
Maantiede: asiakaspalvelu, kansainvälinen toiminta, kaavoitus…
Fysiikka: liikenneonnettomuudet, rakennushankkeet, teknologiasopimukset…
Kemia: huumausainerikokset, lääketeollisuus, kemianteollisuus, ympäristöasiat…
Filosofia: ajattelu
Psykologia: esimiehet, alaiset, työkaverit, asiakkaat, vastapuolet, ihmiset…
Historia: laintulkinta
Yhteiskuntaoppi: esi-oikis
Uskonto: vähän erilainen dogmaattinen järjestelmä. Vrt laki
Elämänkatsomustieto: keskustelut asiakkaiden kanssa, vaikeat tilanteet, empatia
Terveystieto: terve sielu terveessä ruumiissa
Liikunta: ks. edellä, muu elämä
Musiikki: ks. edellä
Kuvataide: ks. edellä, powerpoint-esitykset
Kuinka minusta tuli minä
En tarkoita, että jokaisen pitäisi pakonomaisesti opiskella kaikkea mahdollista. Mutta elämään voi suhtautua kuin suureen seikkailuun, joka tarjoaa jatkuvasti tilaisuuksia oppia jotain uutta. Kiinnostaviin tilaisuuksiin kannattaa tarttua.
Paras tapa menestyä on opiskella monipuolisesti itseään kiinnostavia asioita. Jälkikäteen ajatellen en ole koskaan opiskellut mitään hyödytöntä — mutta yleensä hyödyt tulevat ilmi niin pitkällä viiveellä, että rationaalinen etukäteissuunnittelu ei ole mahdollista.
Annetaan Steve Jobsin selittää tarkemmin:
Kuva: Study / Moyan Brenn / CC BY 2.0
Koululaisia vaivaa usein näköalattomuus ymmärtää, että kaikella yleissivistyksellä on merkitystä, mitä kyseisen lukiolaisen kommentti hyvin kuvastaa. Yleissivistys on paitsi välineellistä, myös tärkeää ihan itsearvoisena.
Aineiden hyötyjä lakimiehelle/asianajajalle voisi lisätä paljonkin: esim. filosofiasta ajattelun lisäksi argumentaation perussäännöt (esim. ei kehäpäätelmiä eikä ad hominem -argumentteja) ja äidinkielestä retoriikan perusteita. Matematiikka taasen opettaa abstraktia ajattelua, mistä ei koskaan ole haittaa.
TykkääLiked by 1 henkilö