comment 0

Auerin tapaus todistaa puolustusasianajajan tärkeyden

Anneli Auer vangittiin murhasta epäiltynä 28. syyskuuta vuonna 2009. Tästä alkoi yli kuusi vuotta kestänyt oikeusprosessi, joka tulee jäämään suomalaiseen rikoshistoriaan uskomattomien juonenkäänteidensä vuoksi. Kaikissa näissä käänteissä Auerin tukena on ollut hänen puolustajansa, turkulainen asianajaja Juha Manner.

Anneli Auer saa kiittää syytteiden hylkäämisestä paljosta asianajaja Juha Mannerin ammattitaitoa ja uskomatonta sitkeyttä.

Harva ymmärtää, millaisessa altavastaajassa rikoksesta epäilty on. Kokonainen organisaatio, poliisi, kerää häntä vastaan näyttöä esitutkinnassa.

Auerin tapauksessa poliisi on käyttänyt näytön keräämiseen Aueria vastaan kymmeniä henkilötyövuosia. Käytössä on ollut koko repertuaari teknisestä tutkinnasta aina peitetoimintaan saakka.

Auerilla ei taas ole ollut muuta kuin puolustajansa eli yksi asianajaja – Juha Manner. Hänen vastuullaan on ollut heikkouksien löytäminen esitutkintatiimin keräämästä massiivisesta aineistosta ja lisäksi teknisesti vaativan vastatodistelun hankkiminen.

Ja kaiken lisäksi hän on joutunut hallitsemaan tätä aineistoa oikeudenkäynneissä kahta syyttäjää vastaan.

Puhdasverinen Daavid vastaan Goljat -asetelma siis.

Vaikeasta asetelmasta huolimatta juttu päättyi Auerin hyväksi – pitkälti Mannerin ansiosta, epäilen. Kuten Vaasan hovioikeuden esimerkillisesti perustellusta (ja lainvoimaiseksi jääneestä) tuomiosta käy ilmi, poliisin ja syyttäjän valtaisista ponnistuksista huolimatta, näyttöä Aueria vastaan ei pidetty riittävän vakuuttavana.

Oikeudenkäynti on kuin urheilusuoritus. Kun panokset ovat kovat ja motivaatio kohdallaan, asianajaja puristaa itsestään huippusuorituksen, jonka jälkeen olo muistuttaa lähinnä märkää tiskirättiä.

Se mikä Mannerin toiminnassa on hämmentävää, on se, että hän teki sen suorituksen tässä murhaoikeudenkäynnissä kuusi kertaa (2 kertaa kaikissa oikeusasteissa). Sen lisäksi hän hoiti epäilyksettä erittäin raskaan seksuaalirikoshaaran siinä välissä (josta kuulemma haetaan seuraavaksi tuomionpurkua).

Juha Manner on konkreettinen osoitus siitä, mitä asianajajan uskollisuus päämiestään kohtaan on parhaimmillaan. Siinä on esimerkkiä meille kaikille.

Kuva: Nina Kaverinen

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s