comment 0

Vastuu painaa asianajajaa

Oikeudenkäynnin molemmat osapuolet uskovat olevansa oikeassa. Asianajajan vastuulla on päämiehensä asian esittäminen niin selkeästi ja ymmärrettävästi, että tuomioistuin voi tehdä asiassa aineellisesti oikean ratkaisun. Se on painava vastuu – erityisesti rikosasioissa.Ihmisillä on usein sellainen ajatus, että oikeudenkäynti olisi jonkinlainen automaatti, joka tuottaa oikean ratkaisun, kunhan vain on oikeassa.

Tämä on harhaa. Oikeudessa kumpikin osapuoli uskoo olevansa oikeassa, joten tuomari ei tietenkään voi ratkaista asiaa sillä perusteella, kumpi uskoo asiaansa.

Asia ei aja itseään

Näyttö ratkaisee, mutta näyttö ei ilmaannu itsekseen, vaan se on kerättävä ja analysoitava. Koska näyttö on harvoin yksiselitteistä tai ”ilmiselvää”, näyttö on vielä pystyttävä esittämään tuomioistuimelle siten, että asiaa entuudestaan tuntematon tuomari pystyy lyhyen oikeudenkäynnin aikana omaksumaan näytön ja ymmärtämään sen merkityksen.

Tämä olisi jo itsessään haastavaaa. Tämän lisäksi vastapuoli pyrkii vielä samanaikaisesti horjuttamaan esitettävää näyttöä.

Kova työ palkitaan

Vastakkaisten argumenttien esittämiseen perustuva oikeudenkäyntimenettely antaa riidan ulkopuoliselle, puolueettomalle tuomarille parhaat mahdolliset edellytykset ratkaisun tekemiselle. Mutta se edellyttää, että asianajaja hoitaa oman työnsä.

Erityisesti rikosasioissa asianajajan vastuu on painava, sillä kaikki syytetyt eivät suinkaan ole syyllisiä, kuten esimerkiksi Bodom-juttu tai juuri hylätyt Sekom-syytteet osoittavat. Raskaatkin syytteet saatetaan tuomioistuimessa hylätä, mutta ei se lopputulos itsestään synny, vaan se on aina kovan, kovan työn takana.

Halu päästää kertomaan asiakkaalle, että aiheettomat syytteet on hylätty, antaa onneksi motivaatiota.

Kuva: Work Files / Zachary Korb / CC BY-NC 2.0

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s