comment 0

Minä, esimies — apua!

Niin kauan kuin muistan, olen halunnut olla lakimies. Perustaessani omaa toimistoani en tullut ajatelleeksi, että minusta voisi tulla jonakin päivänä myös esimies. Toimiston kasvaessa sellainen minusta kuitenkin tuli ja sehän on ollut melkoinen oppimiskokemus, joka jatkuu edelleen. Onneksi minulla on kärsivällisiä työntekijöitä…

Olin tehnyt toimiston perustamiseen astisen työurani erilaisissa asiantuntijatehtävissä, joissa minulla ei ollut alaisia eikä aina niin selkeää esimiestäkään. Sellaisessa itsenäisessä työssä oppii paljon juridiikasta ja muustakin, mutta ei ihmisten johtamista.

Toimiston kasvaessa olen joutunut opettelemaan aivan uudenlaisia taitoja – esimiestaitoja. Aina en ehkä ole pysynyt aivan kehityksen mukana, mutta yhtä jos toista olen jo oppinutkin.

Opeta

Hommat pitää opettaa. Ihmisiä ei saa ”heittää altaan syvään päätyyn”, vaan jokaiselle työntekijälle tulee opettaa miten työt halutaan tehtävän. Jos ei opeta, ei voi odottaa, että hommat tehtäisiin halutulla tavalla. Opettamisen jälkeen esimiehen tehtävä on olla työntekijöiden käytettävissä ja auttaa heitä onnistumaan — ja pysyä pois tieltä kun hommat sujuvat.

Delegoi

Työntekijöistä on eniten hyötyä, kun heille antaa työtä tehtäväksi. Esimieheksi ryhtymisessä yksi vaikeimpia asioita on oppia delegoimaan, päästämään irti. Kun tiimissä on mukana monta ihmistä, kaikkea ei tarvitse eikä kannatakaan tehdä itse. Joukkuetyöskentelyn pointti on, että hyödynnetään jokaisen vahvuuksia. Esimiehen pitää pelata joukkueessa ”omaa paikkaansa” eli johtaa työtä.

Kiitä

Sen jälkeen, kun olet opettanut miten hommat pitää tehdä ja vielä muistanut antaa niitä työtekijöille tehtäväksi, on palautteen aika. Kaikki tykkäävät kiitoksesta ja se on hyvä esimiehenkin muistaa. Oikein ja hyvin tehty työ pitää huomioida  ja epäonnistuneistakin suorituksista voidaan löytää onnistumisen siemen. Virheisiin keskittyvä ”tylytys” ei opeta onnistumaan, vaan pelkäämään virheitä. Ja se on paha juttu, koska virheitä pelkäävät ovat taipuvaisia välttelemään kaikkea tekemistä.

Yritä

Tämän kaiken olen siis oppinut johtamisen teoriasta. Nyt yritän sitkeästi saada saada sen onnistumaan myös käytännössä. Joskus se onnistuu, joskus ei. Tärkeintä on jatkaa yrittämistä, koska jos ei yritä, epäonnistuu varmasti. Kiitoksia omille tsemppareilleni.

Kuva: Maija Astikainen

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s