comment 0

Bazaarille Pyrrhoksen voitto Oksasesta

Useat tiedotusvälineet uutisoivat  eilen kustannusyhtiö Bazaarin voittaneen sopimusriidan Sofi Oksasta vastaan. Raflaavimmin asiasta otsikoi MTV, jonka mukaan Sofi Oksanen joutuu maksamaan ”jättikorvaukset”. Tosiasiassa jutun voitti Sofi Oksanen, kuten hän omassa tiedotteessaan totesi.

Oksasen maksettavaksi tulee 35.000 euroa vahingonkorvausta ja 15.000 euroa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Sofi Oksasen tulotasolla 50.000 ei missään tapauksessa ole ”jättikorvaus”. Asia saa oikeat mittasuhteet, kun muistetaan, että kokonaisuudessaan Bazaarin korvausvaatimus oli noin miljoona euroa.

Vaikka Bazaarin johtajat väittäisivät muuta, voin vaikuuttaa, että noin 3 % tavoitellusta lopputuloksesta ei ole voitto vaan häviö. Oksasen maksettavaksi tuomittiin vain 15.000 euroa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, joten tuomiota näkemättäkin veikkaan, ettei Bazaar päässyt edes omilleen kulujen jälkeen.

Taloudellisesti tämä oikeudenkäynti oli siis huono sijoitus. Mutta ehkäpä tavoitteena olikin jotain muuta. Jospa nyt ratkaistiinkin sitä periaatteellista kysymystä, voiko kirjailija jättää kirjan kirjoittamatta, jos on sellaisen luvannut kirjoittaa. Käräjäoikeuden mukaan ei voi, jos siihen ei ole hyväksyttävää syytä. Kirjailijan halu kirjoittaa jokin muu kirja ei ole sellainen.

Oletetaan, että käräjäoikeuden lopputulos jää pysyväksi. Onko tämä hyvä päätös? En tunne kustannusalaa omakohtaisesti, mutta ensivaikutelma on, ettei tällainen lopputulos välttämättä auta kustantajia. Jos kirjailijat alkavat pelätä sopimusten tekemistä kustantajien kanssa vielä kirjoittamattomista teoksista, niin arvatenkin tällaisia sopimuksia tehdään vähemmän ja jatkossa sopimusneuvottelut käydään valmiista teoksista.

Tällainen toimintamalli saattaa heikentää kustantajien mahdollisuuksia ”kiinnittää” lupaavia kirjailijoita jo ennen läpimurtoteosta. Toisaalta aloittelevat kirjailijat saattavat jäädä vaille tarvitsemaansa tukea ja läpimurtoteokset saattavat jäädä kirjoittamatta. Kustantajat häviävät. Kirjalijat häviävät. Lukijat häviävät.

Tarinen opetus: vaikka sinulla olisi ”oikeus” puolellasi, joskus voi olla fiksumpaa antaa asian olla.

Kuva: Toni Härkönen / www.sofioksanen.fi

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s