comment 0

Oikeusministeriönkin on perusteltava investointinsa

Oikeusministeriö julkaisi lausuntotiivistelmän oikeusministeriön selvitysmiesten ehdotuksesta siirtää riidattomien saatavien käsittely tuomioistuimista ulosottoon. Olin mukana valmistelemassa Asianajajaliiton lausuntoa aiheesta. Lausuntotiivistelmään saakka Asianajajaliiton lausunnosta päätyi seuraava virke:

Suomen Asianajajaliitto ei käytettävissä olevien tietojen perusteella voi tietopohjaisin argumentein kannattaa eikä vastustaa muutosta.

Alkuperäinen lausunto oli toki vähän laajempi. Lausuntotiivistelmän lukijaa saattaa jäädä kiinnostamaan, miksi Asianajajaliitto katsoi, ettei ehdotusta voida arvioida tietopohjaisin argumentein. Minä kerron.

Selvitysmiesten ehdotuksen taustalla oli ajatus, että siirtämällä riidattomat asiat ulosottoon oikeuslaitoksen toimintaa voitaisiin tehostaa eli sama määrä asioita voitaisiin käsitellä edullisemmin. Ajatus on tietysti hyvä, mutta arvioinnin kohteena ei ollut tavoitteen kannatettavuus vaan kysymys siitä, tehostuuko käsittely muutoksen myötä. Tätä kysymystä selvitysmiehet olivat tyytyneet arvioimaan vain pintapuolisesti. Minkäänlaista laskelmaa selvitysmiehet eivät olleet esittäneet sen paremmin muutoksen kustannuksista kuin sen hyödyistäkään. Sen verran on selvää, että kyse on miljoonaluokan investoinnista.

Asianajajaliiton varsinainen viesti ei ollut se, että ehdotusta ei voida arvioida, vaan että ilman uskottavia kannattavuuslaskelmia ehdotuksen pohjalta ei tulisi tehdä päätöstä suuntaan tai toiseen. Valmistelun on oltava parempaa. 

Valtio käyttää veronmaksajien rahoja ja veronmaksajilla on oikeus vaatia, että rahat käytetään fiksusti ja tuottavasti eikä niitä tuhlata järjestelmämuutoksiin, joiden kannattavuutta ei ole edes yritetty selvittää etukäteen.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s