comment 0

Asianajaja(kin) on ihminen

Asianajaja on ammatti, johon kuuluu tietty ammattirooli. Jokainen asianajaja vetää tätä roolia omalla tyylillään, mutta tietyt peruspiirteet ovat helposti tunnistettavia: asianajaja on vakava, työteliäs, harkitseva ja sulkeutunut. Poikkeukset tästä normista normista herättävät hämmennystä niin kollegoissa kuin yhteiskunnassa laajemminkin, kuten taannoinen pienoiskohu eräästä Imagen kannessa esiintyneestä osoitti.

Tuomas Enbuske kirjoitti aiheesta oivaltavan kolumnin Lisää heikkilampeloita Suomeen. Enbusken viestiä ei pidä ymmärtää väärin. Kaikkien asianajajien ei tarvitse seurata jotain tiettyä esimerkkiä. Sen sijaan kaikkien tulisi kriittisesti tarkastella itseään ja omaa rooliaan: Älä jää pönötyksen vangiksi. Jos Yhdysvaltain presidentti voi tehdä pilaa itsestään, sinäkin voit (toisinaan) löysätä kravattia. Katso vaikka:

Kuten itsekin näet, Obaman stand-up-esitys ei tee hänestä yhtään huonompaa tai epäuskottavampaa presidenttiä. Päin vastoin, roolin rajojen rikkominen tekee hänestä inhimillisemmän.

Harvalla meistä on Obaman koomikon lahjoja, mutta ei tarvitsekaan. Huumori ja itselleen nauraminen on vain yksi tapa muistuttaa itseään ja muita siitä, että roolin takana on myös ihminen.

Kirjoitin taannoin asianajajien työssä jaksamisesta. Mikä tahansa asia, joka tuo vastapainoa työlle, auttaa käsittelemään ja purkamaan stressiä. Näitä asioita ei tarvitse tehdä salassa, vaan asianajaja(kin) voi myöntää julkisesti nauttivansa esimerkiksi metsätöistä.

Itsensä toteuttaminen on inhimillinen perustarve. Sitä ei tarvitse tukahduttaa ammattiroolin alle.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s