comment 0

Hei Sipilä, älä unohda oikeuslaitosta strategisesta hallitusohjelmasta

Juuri nyt mietitään kuumeisesti, miten Suomen talous saataisiin kasvu-uralle ja valtiontalous tasapainoon.  Leikkausten ohella tarvitaan tehostuksia eli sellaisia uudistuksia, joiden avulla samalla rahalla saataisiin enemmän aikaan. Sote-uudistus on vienyt kaiken mediahuomion, mutta myös oikeuslaitos ansaitsee osansa. Nyt paljon puhuttua strategista hallitusohjelmaa tehtäessä on hyvä hetki miettiä, miten oikeuslaitosta voitaisiin kehittää ja miksi se olisi vaivan arvoista.

Oikeudenhoidon alalla on toki jo oma uudistamisohjelmansa. Oikeudenhoidon uudistamisohjelma. Sen ongelma on kuitenkin Pauliine Koskelon toteamalla tavalla (s. 76) kokonaisnäkemyksen puuttuminen:

3. Jotta oikeudenhoidon laatu ja kehittäminen tulisivat asianmukaisesti turvatuiksi ja toimintaedellytykset saataisiin kestävälle pohjalle samalla kun rahoitus on olennaisesti supistumassa, on tarvittaville uudistuksille välttämätöntä linjata selkeä suunta, jotta tiedetään, mihin pyritään. Muuten on vaarana, ettei monista osasista koostuva ja eri vaiheissa toteutettava muutostyö onnistu johdonmukaisella ja optimaalisella tavalla, vaan virheliikkeiden ja virheinvestointien riski kasvaa. Tältä kannalta syntynyt kokonaisuus ei vaikuta riittävältä 

Oikeuslaitos on kiistatta jonkinlaisessa kriisissä kroonisen rahoitusvajeen vuoksi: nykyisessä toimintamallissa töitä on liikaa suhteessa voimavaroihin. Tätä kriisiä ei pitäisi lähteä ratkaisemaan kokoelmalla ”hätäpaikkoja”, vaan ensin pitäisi ratkaista strateginen peruskysymys: millä tavalla valtio tuottaa kansalaisilleen oikeusturvaa?

Strategisessa hallitusohjelmassa voisi oikeuslaitoksen kohdalle kirjata ratkaistaviksi peruskysymyksiksi:

  • Missä asioita käsitellään?
  • Millaisia asioita käsitellään?
  • Miten asioita käsitellään?

Vasta kun näihin strategisiin peruskysymyksiin on selkeät vastaukset, voidaan ryhtyä suunnittelemaan niitä konreettisia ratkaisuja, joiden ansiosta oikeuslaitos voi tuottaa kansalaisilleen entistä parempaa oikeusturvaa entistä edullisemmin.

Hyvin toimiva oikeuslaitos on tärkeä osaa toimivaa markkinataloutta. Taloudellinen toimeliaisuus tuottaa väistämättä erilaisia ristiriitoja ihmisten ja yritysten välille. Mitä nopeammin ja oikeudenmukaisemmin oikeuslaitos kykenee nämä ristiriidat ratkaisemaan, sitä nopeammin ihmiset ja yritykset voivat palata tuottavaan työhön. Jo pelkkä tieto siitä, että tarpeen tullen erimielisyydet pystytään ratkaisemaan nopeasti, edullisesti ja oikein, kannustaa yrittämään, myymään ja ostamaan.

Kuva: Gear System / arbyreed / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s