comment 0

Vaalit tulevat, paraneeko sääntely?

Lainsäädännön laadusta ja määrästä on puhuttu päättyvän vaalikauden aikana. Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosen ja Lasse Männistön pamfletista sai alkunsa edelleen käyvä keskustelu turhan sääntelyn purkamisesta. Sittemmin puolueiden yhteinen, ministeri Grahn-Laasosen johtama paremman sääntelyn ryhmä keräsi yli 400 ehdotusta sääntelyn purkamiseksi ja parantamiseksi. Mutta miten on, paraneeko sääntely normitalkoilla ja voiko äänestämällä vaikuttaa?

Lainsäädännöstä puhuttaessa on tärkeä muistaa, että oikeus ei toteudu itsestään. Jokainen pykälä vaatii ihmistä sitä soveltamaan. Puhuttaessa paremmasta sääntelystä, on syytä tehdä ero sen välillä, puhutaanko sääntelyn hyvyydestä abstraktilla tasolla vai siitä, miten sääntely käytännössä toimii.

Yleensä ”huono” lainsäädäntö ei ole huonoa itsessään. Todellinen ongelma on se, että lainsäädännön soveltaminen tuottaa syystä tai toisesta vaikeuksia. Väärän käyttäjän käsissä hyväkään työkalu ei saa aikaan toivottua jälkeä. Olisi siis ehkä parempi puhua lainsäädännön ”sopivuudesta”.

Täydellistä lakia ei olekaan. On vain eri tavoin epätäydellisiä lakeja. Jos lait ovat kovin ehdottomia, kansalaista suojataan virkamiesten mielivallalta, mutta myös siltä terveeltä järjeltä. Jos lait ovat kovin yksityiskohtaisia, kansalaista suojataan liian karkeilta rajanvedoilta, mutta samalla lainsäädännöstä tulee vaikeaselkoista ja kahlitsevaa.

Jokainen sääntelystrategia tuottaa erilaista lainsäädäntöä – olennaista on, että valittu sääntelystrategia tuottaisi sellaista lainsäädäntöä, joka sopii suomalaiseen yhteiskuntaan ja joka vastaa suomalaisten instituutioiden kykyä soveltaa lakia. Cassun blogista löydät lisää vinkkejä siitä, mitä voit kysyä omalta ehdokkaaltasi.

Lakeja tärkempää on lopulta se, että sääntelyn soveltamiseen on riittävät resurssit. Tarvitsemme siis kansanedustajia, jotka ymmärtävät että  toimiva oikeuslaitos on yhteiskuntarauhan paras tae:

Hyvä ja älykäs tuomari on parempi kuin hyvä laki, sillä hän voipi asetella kaikki kohtuuden mukaan. Mutta missä paha ja väärä tuomari on, siinä ei auta hyvä laki mitään, sillä hän vääntää ja vääristelee sitä oman mielensä mukaan.

– Olaus Petri, Tuomarinohjeet

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s