comments 2

Maaliskuun podcast – Auer, todistelu-uudistus ja perustuslain etusija

Tässä se on, pitkän pohdinnan ja lyhyen harjoittelun tulos – ensimmäinen Oikeuden käynti -podcast. Katsaus menneen kuukauden mielenkiintoisimpiin aiheisiin.

Vaasan hovioikeuden perustelut Ulvilan murhajutussa olivat erinomaiset. Hovioikeus kävi läpi näyttöteemat huolellisesti ja kertoi miksi niin moni asia jäi näyttämättä: tuomioistuin ei saa täydentää epäselviä faktoja omalla päättelyllään.

Eduskunta hyväksyi helmikuussa oikeudenkäymiskaaren 17 luvun eli todistelusääntöjen uudistuksen. Edellisen kerran todistelusääntöjä uudistettiin näin kattavasti 70 vuotta sitten. Uudistus on tärkeä ja sisältää paljon hyvää. Merkittävimmät uutuudet ovat säännökset anonyymistä todistelusta ja todisteiden hyödyntämiskiellosta. Siltikin uudistuksessa oltaisiin voitu mennä syvemmälle aivan todistelun peruskysymyksiin. Myöskään lain luettavuus ei paikoin ole paras mahdollinen.

Korkein oikeus antoi täysistunnossa ratkaisun, jolla oikeudenkäymiskaaren 26 luvun 20 § jätettiin soveltamatta, koska se oli ristiriidassa perustuslain kanssa. Rikoksesta syytetyllä on oikeus puolustautua paitsi henkilökohtaisesti myös avustajan välityksellä. Se tarkoittaa sitä, että hovioikeus ei saa jättää valitusta sillensä vaikka henkilökohtaisesti paikalle kutsuttu valittaja ei saapuisikaan hovioikeuden pääkäsittelyyn.

2 Comments

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s