comment 0

Korkein oikeus valitsee juttunsa huolella

Tuomioistuimet tarjoavat julkista palvelua. Kaikilla on oikeus saada asiansa käsitellyksi tuomioistuimessa ja ratkaisuun on oikeus hakea vielä muutostakin. Ikävätkin jutut tulevat ratkaistuksi, sillä tuomioistuimet eivät voi valita juttujaan — paitsi korkein oikeus, joka valitsee juttunsa huolella.

Korkein oikeus julkaisi asiatilastonsa viime vuodelta. Tilastot kertova, että viime vuonna 95 % valituslupahakemuksista hylättiin. Toisin sanoen vain joka 20:s lupaa hakenut sai asiansa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Hovioikeuteen tulee suhtautua kuten kyse olisi viimeisestä oikeusasteesta, sillä käytännössä se on.

Korkein oikeus siis valitsee asiansa tarkoin. Korkein oikeus ei kuitenkaan keskity korjaamaan epäonnistuneita hovioikeuden ratkaisuja, vaan antamaan ennakkopäätöksiä. Se tarkoittaa, että korkein oikeus ottaa käsiteltäväkseen sellaisia asioita, joilla on yleisempääkin merkitystä. Hyväkin hovioikeuden ratkaisu voi ”joutua” korkeimpaan oikeuteen ja vastaavasti epäonnistunutkin hovioikeuden ratkaisu voi jäädä lopulliseksi.

Korkeimman oikeuden tiukka seula tuntuu pahalta silloin, kun käräjäoikeudessa voitettu juttu hävitään hovioikeudessa. Vastapuoli sai hakea muutosta käräjäoikeuden tuomioon, mutta hovioikeudesta ei enää olekaan samaa valitusmahdollisuutta.

Toisaalta jos juttunsa on voittanut hovioikeudessa, asiakkaalle on mukava luvata melkein 100 % varmuudella, että hovioikeuden tuomio jää lopulliseksi. Asianajotyössä tuollaiseen varmuuteen ei yleensä päästä.

Kuva: Stop / AttributionNoncommercial Some rights reserved by Thomas Hawk

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s