comment 0

Vaaleissa ei puhuta oikeuspolitiikkaa. Sääli.

Asianajajapäivien puolueiden vaalitenttiin osallistui yhteensä seitsemän puolueen edustajat. Puolueiden välille ei syntynyt suuria näkemyseroja oikeuspolitiikan suunnasta. Sen sijaan selvisi, että oikeuspolitiikka ei ole ensi kevään vaalikeskustelujen puheenaihe  vaan talous. Taloudella on sitten kyllä paljon heijastusvaikutuksia oikeuspolitiikkaan. Oikeuslaitoksen heikko rahoitustilanne on lienee yleisesti tunnettu tosiasia. Vaalipaneelissa Kimmo Sasi (kok) muistutti aiheellisesti, että tilanne ei tule helpottumaan, sillä valtiontalouden kehykset ovat jatkossakin ahtaat eli oikeuslaitokselle on luvassa jatkossakin vain niukkuutta.

Paneelissa keskusteltiin myös tuomioistuinvirastosta, jota koskeva selvitys julkaistiin asianajajapäivien aatonaattona. Yleisesti ottaen poliitikot pitivät tuomioistuinvirastoa ajatuksena kannatattevana, mutta ehdotusta ei pidetty toteuttamiskelpoisena, koska tuomioistuinviraston perustaminen maksaisi 500.000 euroa vuodessa. Tämä sitten paljastaakin, kuinka tiukoilla oikeuslaitoksen rahat todella ovat.

Eduskunta päättää oikeuslaitoksen rahoista, mutta myös oikeuslaitoksen tehtävistä ja oikeuslaitoksessa noudatettavista menettelyistä. Eduskunnan olisi kiireesti ryhdyttävä toimeen saattaakseen oikeuslaitoksen tehtävät tasapainoon sille annettavan rahoituksen kanssa. Tehostamismahdollisuuksia on varmasti, mutta uusista tehokkaammista menettelyistä on säädettävä lailla.

Mistä tämä lainsäädäntötyö saa vauhtia, jos oikeuspolitiikka ei kiinnosta äänestäjiä eikä sitä myöden myöskään poliitikkoja? Oikeuslaitoksella on hankala imago-ongelma: se kiinnostaa liian harvoja.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s