comment 1

Oletko sä koskaan tekemisissä mukavien asioiden kanssa?

Olin taannoin mukana sopimuksen irtisanomiseen liittyvissä neuvotteluissa. Tilaisuuden jälkeen jäin juttelemaan asiakkaani kanssa, kun hän kysyi yllättäin ”Oletko sä koskaan tekemisissä mukavien asioiden kanssa? Miten sä jaksat?”

Tottahan se on, että asianajajat työskentelevät ristiriitojen kanssa, eivätkä ne ristiriidat itsessään ole mukavia. Vaikka asianajaja ei itse olekaan (tai ei pitäisi olla) ristiriidan osapuoli, asiakkaan ongelmat tulevat lähelle.

Asianajajana joutuu hakemaan tasapainoa asiakkaan kohtaamiseen ja oman psyyken suojelemisen välillä. Jos asianajaja menee liiaksi mukaan asiakkaan tunnetilaan, asianajajan kyky tehdä laskelmoituja päätöksiä heikkenee. Toisaalta jos asianajaja ei tunne lainkaan empatiaa asiakastaan kohtaan, hän ei osaa huomioida riittävästi asiakkaan psyykkisiä tarpeita.

Tasapainon löytäminen on vaikeaa. Taannoisessa Advokaatti-lehdessä oli juttu lakimiesten päihdeongelmista (s. 30). Asiantuntijoiden mukaan lakimiesammatteihin hakeutuvilla on usein perfektionismin ja työteliäisyyden kaltaisia luonteenpiirteitä, jotka altistavat päihteiden väärinkäytölle yhdistettynä ammatin stressaavuuden kanssa. Todellinen työturvallisuusriski siis!

Mutta palatakseni asiakkaani kysymykseen, en tosiaan ole käytännössä koskaan tekemisissä ”mukavien” asioiden kanssa. Kun erikoistuu riitojen ratkaisemiseen, asiakkaat ovat poikkeuksetta vaikeuksissa. Olennaisempi kysymys liittyy kuitenkin jaksamiseen.

Asianajotyö on asiakaspalvelutyötä. Motivaatio työhön syntyy siitä, että voi auttaa asiakkaitaan ratkaisemaan heitä kohtaavat ristiriidat parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka kaikkia juttuja ei voi voittaa, asianajaja voi aina olla asiakkaansa tukena ja apuna.

Kuva: Conflicting ShadowsAttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Louish Pixel

1 Comment so far

  1. Pingback: Asianajaja(kin) on ihminen | Oikeuden Käynti

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s