comment 0

Talo ei ole vain talo

Itä-Suomen hovioikeuden entinen presidentti Mikael Krogerus kirjoitti sunnuntain Helsingin Sanomissa oikeustaloista. Krogeruksen mukaan Suomeen tarvitaan tuomioistuinten riippumattomuutta kuvastavaa oikeustalokulttuuria.

Niinhän se on. Talo ei ole vain talo – se toimii myös symbolina sille toiminnalle, jota talossa harjoitetaan. Ja mitä abstraktimpaa se toiminta on, sitä suurempi talon symboliarvo.

Krogerus kritisoi siis aivan aiheesta sitä, että tuomioistuimia sijoitetaan samoihin tiloihin kuin täytäntöönpanovaltaa käyttäviä viranomaisia, kuten syyttäjiä ja poliiseja:

Jotta tuomioistuin uskottavalla tavalla myös näyttäisi riippumattomalta, sillä pitäisi olla oma erillinen talo. Tietty arvokkuus ja hyvä arkkitehtuuri kuuluvat asiaan, vaikkei oikeustalojen tarvitse oikeuspalatseja ollakaan.

Joku voi tietysti ajatella, ettei seinillä ole väliä. Se ei pidä paikkaansa. Ympäristö vaikuttaa ihmiseen. Rakennus, jossa oikeutta jaetaan on yhteiskunnan viesti niin tuomareille, asianajajille kuin heidän asiakkaillekin.

Minkä viestin me haluamme antaa?

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s