comment 0

Tietoyhteiskuntakaari – säädösten nimipolitiikkaa

Vuoden alusta tuli voimaan uusi laki – tietoyhteiskuntakaari. Vanhakantainen nimi tuntuu jotenkin ristiriitaiselta suhteessa sääntelyn kohteeseen eli tietoyhteiskuntaan. Niin, ”kaari” on siis synonyymi sanalle ”laki”.

Tietoyhteiskuntakaaren tavoitteena on edistää sähköistä viestintää – siis tietoyhteiskuntaa. Kyseessä on merkittävä ja laaja laki, johon on koottu eri lakeihin sisältyneitä säännöksiä.

Mutta miksi ihmeessä vahvasti modernissa yhteiskunnassa kiinni olevaa lakia nimitetään kaareksi? Hallituksen esityksessä nimivalintaa ei perustella millään.

Perusteluita olisi kaivannut, koska valinta on erikoinen. Kaari nimen käyttäminen laista on vuoden 1734 laista periytyvä historiallinen jäänne.

Nimivalintaa voidaan kritisoida myös lainsäädännön avoimuuden näkökulmasta. Kuten oikeusministeriökin on lausunnossaan todennut, säädöksen asema säädöshierarkiassa tulisi käydä ilmi säädöksen nimestä niillekin, jotka eivät ole perehtyneitä oikeushistoriaan.

Oikeusministeriön kritiikki olisi toki ollut uskottavampaa, jos se ei olisi omalla hallinnonalallaan syyllistynyt samaan nimipolitiikkaan. Tuorempana esimerkkinä voidaan mainita ulosottolain kokonaisuudistus, jossa uuden ulosottolain nimeksi tuli ulosottokaari. Nimivalintaa perusteltiin lain paremmalla erottumiskyvyllä aikaisemmasta  laista ja halulla ottaa käyttöön historiallisen 1734 vuoden lain ulosottokaari-nimike (HE 83/2006, s. 17).

Lainlaatijan oppaassa on kyllä esitetty selkeä nimipolitiikka: lakia on nimitettävä laiksi. Enää ei tarvitsisi kuin noudattaa ohjeita.

Kuva: IMG_5490 / AttributionShare Alike Some rights reserved by Lietmotiv

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s