comment 0

Jättääkö Kreikka euron? Kuka voittaa oikeudenkäynnin?

Päivän Helsin Sanomissa Nordean analyytikko arvioi, että Kreikka eroaa eurosta noin kolmasosan eli 30 %:n todennäköisyydellä. Myös asianajajilta kysellään usein todennäköisyyksiä jutun voittamiselle. Kumpikin kysymys on saman laatuinen ja kumpaankin kysymykseen on vaikea antaa mielekästä vastausta.

Todennäköisyys voidaan määritellä eri tavoin, mutta usein todennäköisyydellä tarkoitetaan joko matemaattista todennäköisyyttä (kruuna vai klaava) tai tilastollista todennäköisyyttä (kuinka moni sairastuneista paranee).

Oikeudenkäynnin voittamisen (tai Kreikan euroeron) todennäköisyyttä ei voida selvittää sen paremmin laskemalla kuin tilastoimalla. Vaikka mahdollisia lopputuloksia on vain kaksi, emme tiedä kuinka todennäköisiä ne ovat. Ainutkertaisen tapahtuman todennäköisyyttä ei voida päätellä myöskään tilastoista.

Nordean analyytikon arvio Kreikan eron todennäköisyydestä on siis vain hänen subjektiivinen arvionsa samoin kuin asianajajan arvio jutun voittamisen todennäköisyydestä.

Tällainen arvio ei ole hyödytön, mutta se on ymmärrettävä oikein. Kyse on lähinnä vertauskuvasta, jolla puhuja kertoo oman asenteensa jotakin epävarmaa taahtumaa kohtaan.

Ongelma on siinä, että nämä subjektiiviset arviot (asenteet) voivat olla täysin pielessä. Arvion tekijä ei koskaan saa palautetta tekemistään arvioista, joten kokemuksesta ei ole apua. Vaikka oikeudenkäynti voitetaan tai hävitään, arvion tekijä ei voi päätellä tästä lopputuloksesta yhtään mitään. Emme tiedä, oliko toteutunut lopputulos se todennäköinen vai epätodennäköinen vaihtoehto.

Kun siis kysyt asianajajaltasi jutun voittamisen todennäköisyyttä, tärkeintä on muistaa kysyä, mihin tämä arvio (asenne) perustuu.

Kuva: Dice Five

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s