comment 0

Oikeus ei toteudu itsestään eli miksi olen asianajaja

Toimistoni tunnuslause on ”Oikeus ei toteudu itsestään”. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Miten niin oikeus ei toteudu itsestään? Sehän on lakiin kirjoitettu, senkun vain lukee sieltä… Kaunis ajatus, mutta tosielämä ei toimi näin.

Oikeudet ja velvollisuudet ovat ihmisten keksimiä. Ne ovat pelkkiä ideoita – niitä ei voi nähdä, koskea tai muutoin aistia.

Oikeudet voivat kyllä vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen elämäämme, mutta oikeudet vaikuttavat ihmisten kautta. Ensisijaisesti niin, että ihmisillä on sama käsitys kunkin oikeuksista ja velvollisuuksista ja ihmiset toimivat sen mukaisesti.

Aina nämä näkemykset eivät kuitenkaan mene yksiin tai joku ei halua toimia näiden velvollisuuksien mukaisesti. Silloin voidaan todeta, että oikeus ei toteudu itsestään, sen toteutuminen on ihmisistä kiinni.

Loistava koomikko George Carlinin monologi ”You have no rights” kuvaa täydellisesti, mistä on kyse.

Näiden tilanteiden ratkaisemiseksi jokainen sivistynyt yhteiskunta on kehittänyt oman versionsa oikeuslaitoksesta, jonka tarkoituksena on turvata ihmisten oikeuksien ja velvollisuuksien toteutumisen.

Tuomioistuimet kyllä osaavat ratkaista asioita varmasti ilman meitäkin – Asianajajan rooli oikeuslaitoksessa on keskeinen nimenomaan ihmisten oikeuksien toteutumisen kannalta.

Meidän tehtävämme on esittää päämiehemme asia tuomioistuimelle parhaassa mahdollisessa valossa ja varmistaa, että päämiehemme asia käsitellään perusteellisesti ja tasapuolisesti. Niin, ettei yhdenkään hävinneen asianosaisen tarvitsisi tuntea, että lopputulos johtui siitä, ettei hän osannut selittää asiaansa tuomioistuimelle, tai siitä, ettei hänen asiaansa otettu vakavasti.

Tässä työssä on kyse ihmisistä ja heidän auttamisesta elämän eri haasteissa lakia ja sen suomia mahdollisuuksia hyödyntäen. Asianajo on kutsumusammatti.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s