comment 0

Oikeudenkäyntimaksut uusiksi?

Oikeusministeriön mukaan valtiovarainministeriön ehdotus oikeusministeriön ensi vuoden toimintamenoiksi on tyrmistyttävä. Myös Asianajajaliitto on vaatinut oikeushallinnon menoleikkauksien torjumista. Voitaisiinko budjettia tasapainottaa hankkimalla lisää tuloja oikeudenkäyntimaksuilla ja mitä se tarkoittaisi käytännössä?

Oikeudenkäyntien hinnoittelu

Oikeudenkäynti on julkinen palvelu. Riita-asioiden oikeudenkäynti ei kuitenkaan ole ilmaista. Maksut on porrastettu käsittelyn päättymisvaiheen mukaan. Käräjäoikeudessa maksut ovat:

  • Kirjallinen valmistelu 80 euroa
  • Suullinen valmistelu 113 euroa
  • Pääkäsittely (1 tuomari) 147 euroa
  • Pääkäsittely (3 tuomaria) 182 euroa

Tässä hinnoittelumallissa on kaksi epäkohtaa, joiden korjaamista voitaisiin harkita. Hinnoittelussa ei ensinnäkään huomioida tuomioistuimen tuottaman palvelun arvoa asiakkaalle. Toiseksi myöskään asian käsittelyn tuomioistuimella tuottamaa työtä ei huomioida.

Maksut ovat kautta linjan varsin alhaisella tasolla, kun niitä verrataan oikeudenkäynnin valtiolle aiheuttamiin kustannuksiin, jotka kohonnevat yksinkertaisissakin riita-asioissa tuhansiin euroihin.

Hinta intressin mukaan

Olisi mielestäni kohtuullista, että käsittelymaksuissa huomioitaisiin tuomioistuimen tuottaman palvelun arvo. Maksun ei tarvitse olla sama 10.000 euron ja 10.000.000 euron riidassa. Mitä suurempi riidan intressi, sitä arvokkaampaa tuomioistuimen tuottama oikeusturva asianosaisille on. Ja mitä arvokkaampi tuomioistuimen tuottama palvelu on, sitä enemmän asianosaisen pitäisi olla siitä valmis maksamaan. Selkeä hinnoittelutapa olisi esimerkiksi sitoa oikeudenkäyntimaksu vaatimuksen määrään.

Osuuden ei tarvitse olla kovin suuri. Jotain saman kaltaista kuin välimiesten ohjepalkkiotaulukossa on suositeltu. Osuus voisi toki olla tätä pienempikin.

Hinta työn mukaan

Olisi myös mielestäni kohtuullista, että käsittelymaksuissa huomioitaisiin sen työn määrä, jonka asianosaiset teettävät tuomioistuimella. Nykytilanne, jossa pääkäsittelyn hinta on sama riippumatta siitä istutaanko juttua 1 vai 100 päivää, on mielestäni selkeä epäkohta.

Mitä enemmän tuomioistuinlaitoksen resursseja käytetään, sitä suurempi oikeudenkäyntimaksun tulisi olla. Selkeä hinnoitteluperuste voisi olla esimerkiksi pääkäsittelypäivien määrä. Käsittelypäivän hinta voisi perustellusti olla useamman sata euroa – maksaahan 15 minuutin käynti terveyskeskuksessakin yli 20 euroa.

Reilumpaa hinnoittelua

Tuomioistuinmaksujärjestelmä voisi perustua joko jompaan kumpaan tai kaikkein mieluimmin molempiin hinnoitteluperusteisiin. Näin saataisiin toteutettua kaksi tärkeää periaatetta:

  • kaikki maksavat saamansa hyödyn suhteessa (nykyjärjestelmässä kaikkein köyhimmät maksavat suhteessa eniten)
  • kaikki maksavat käyttämistään resursseista (nykyjärjestelmässä kaikkein vähiten kuormittavat maksavat suhteessa eniten)

Kuva: Cash Register 99.99 / zizzybaloobah / CC BY-NC 2.0

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s