comment 1

Oikeudenkäyntikoulu 1/2014

20140630-161910-58750354.jpgAsianajajatutkinnon oikeudenkäyntikoulutus tältä keväältä on ohi. Palautteen perusteella kurssi onnistui kohtuullisen hyvin. Mitä kurssista ja palautteesta jäi päällimmäisenä mieleen?

Uusi sukupolvi laittaa itsensä likoon

Kurssilla työskennellään pienryhmissä simuloiduissa oikeudenkäynneissä. Ensimmäisten vuosien epäröinnistä ei näkynyt enää merkkiäkään. Kurssilaiset heittäytyivät harjoituksiin täysillä ja antoivat kaikkensa.

Harjoituksissa oli parhaimmillaan havaittavissa aidon oikeudenkäynnin intensiivisyyttä. Kumpikin asiamies puolusti päämiehensä kantaa antamatta tuumaakaan periksi.

Näkemieni harjoitusten perusteella uskallan sanoa, että suomalainen asianajotaito lähestyy kovaa vauhtia hyvää kansainvälistä tasoa.

Se haluaa parempaa opetusta

Itsensä likoon laittavat kurssilaiset haluavat enemmän myös opetukseltaan. Luentoja ei koettu pelkkänä muodollisuutena, vaan kurssilaiset näkivät ne aidosti tilaisuutena oppia. Luentojen pitäminen juuri ennen harjoituksia koettiin oppimisen kannalta hankalana. Kurssilaiset pohtivat palautteessaan muun muassa sitä, kuinka luennoista saisi enemmän irti. Samoin pienryhmissä annettavalta palautteelta toivottiin lisää rakentavaa kritiikkiä.

Luentoja ei voida siirtää erilleen pienryhmäharjoituksista. Opetusta pyritään tarjoamaan kurssin itseopiskeluvaiheessa tekemällä lisää opetusvideoita. Pienryhmäharjoituksissa annettavaa palautetta pyritään parantamaan kouluttamalla pienryhmäkouluttajia palautteenannossa.

Minulle opettajana opetusta arvostava yleisö on valtava motivaation lähde mutta myös haaste. Tämän porukan edessä ei voi puhua tyhjää.

Ja antaa siitä kiitosta

Kritiikin vastapainoksi kurssilaiset myös kiittelivät kurssia. Kiitosta tuli – yllättävästi – samoista asioista kuin kritiikkikin. Kurssilaiset kiittelivät luentoja hyödyllisyydestään ja pienryhmäkouluttajia heidän antamastaan rakentavasta kritiikistä.

Palaute osoittaa jälleen kerran todeksi vanhan viisauden: kaikkia ei voi miellyttää. Tästä huolimatta, kurssin kehittäminen jatkuu edelleen. Suomalaisen oikeudenkäyntikoulutuksen kehittäminen on vasta alkutaipaleella.

1 Comment so far

 1. Arto Pappinen

  Your comment is awaiting moderation.

  Tervehdys. Kurssinvetäjän huolellinen tehtävien suunnittelu, ja harkittu palaute, näkyivät positiivisella tavalla. Voimme kaikki osallistujat olla tyytyväisiä.
  J. Männistön videot ja tietoiskut säilytämme hyvän aikaa.
  MUTTA erinomaista aineistoa (kuvat, ydinsanaluettelot ym.) jäi saamatta talteen kurssipäivien suullisista esityksistä. Voisiko se tulla vielä jakeluun?

  by Arto Pappinen on 2.7.2014 at 15:46. Reply #
  ..

  Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s