comment 0

Onnistunut tuomio huomioi häviäjän

Maymont Serenity Bridge / Watson Media / CC BY 2.0

Yleisradion taannoisessa kyselyssä asianajajat antoivat varsin kriittistä palautetta tuomioistuinlaitokselle. Tuomarit vetosivat siihen, että oikeudenkäynneissä on aina häviävä ja voittava osapuoli, minkä vuoksi joku on aina tyytymätön. Käyttäjän näkökulmasta tuomioistuin voi kuitenkin tehdä jotain myös hävinneen osapuolen asiakastyytyväisyyden edistämiseksi.

Asianosaisille annetaan tilaisuus kertoa asiansa

Oikeudenkäynti on pitkän prosessin huipentuma. Oikeudenkäynnissä käsitellään vuosien takaisia tapahtumia ja paljon on ehtinyt tapahtua siinä välissä. Oikeudenkäynti on keino käsitellä syntyneitä erimielisyyksiä väkivallattomasti. Oikeudenkäynti on asianosaisille tilaisuus kertoa oma näkemyksensä tapahtumista puolueettomalle ulkopuoliselle. Onnistunut oikeudenkäynti on parhaimmillaan puhdistava kokemus.

Jotta oikeudenkäynti voisi täyttää tämän yhteiskuntarauhaa ylläpitävän tehtävänsä, asianosaisille on annettava riittävä tilaisuus ajaa asiaansa. Vaikka tuomarin tehtävä on valvoa, että asian käsittelyssä noudatetaan hyvää järjestystä, prosessinjohdossa ei kannata olla liian tiukka. Se huonontaa asiakaskokemusta.

Perustelut kirjoitetaan häviäjälle…

Perusteluiden tarkoituksena on viestiä jutun asianosaisille, miksi tuomioistuin päätyi juuri kyseiseen ratkaisuun. Voittaneen osapuolen kannalta perusteluilla ei ole niin suurta välitöntä merkitystä. Lopputulos on kuitenkin se, mitä haettiin. Toki asianajajan ammattiylpeys saattaa kärsiä kolauksen, jos tuomioistuin päätyy toivottuun lopputulokseen eri perusteilla kuin asianajaja oli ajatellut.

Hävinneen osapuolen kannalta perusteluilla on sen sijaan erittäin suuri merkitys. Kukaan ei lähde oikeuteen ajatellen olevansa väärässä. Hävinnyt osapuoli on siis uskonut olevansa oikeassa. Jotta hän voisi hyväksyä lopputuloksen, tuomion perustelujen tulisi saada hävinnyt osapuoli ymmärtämään, miksi tähän lopputulokseen on päädytty.

Vain huolellisesti ja avoimesti kirjoitettujen perustelujen avulla hävinnyt osapuoli voi arvioida, kannattaako tuomiosta valittaa.

…ja häviäjän väitteisiin vastataan

Kumpikin osapuoli tuo oikeudessa oman kantansa tueksi tärkeinä pitämiinsä faktoihin ja lainkohtiin. Kun asianosaiset katsovat, että nämä faktat ja lainkohdat oikeuttavat heidän kantansa, tuomioistuimen on tärkeä ottaa tuomiossa kantaa kaikkiin hävinneen osapuolen esittämiin argumentteihin ja selittää, miksi niillä ei tuomioistuimen mielestä ole asiassa merkitystä.

Mikään ei turhauta hävinnyttä osapuolta pahemmin kuin tuomio, jossa ei vastata hävinneen osapuolen esittämiin argumentteihin. Vain perusteltu vastaus esitettyihin väitteisiin vakuuttaa asianosaisen siitä, että hän on tullut aidosti kuulluksi.

Kuva: Maymont Serenity Bridge / Watson Media / CC BY 2.0

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s