comment 0

Lakivaliokunnan asiantuntijana

Sain kunnian toimia Suomen Asianajajaliiton edustajana Eduskunnan lakivaliokunnassa. Käsittelyssä oli Euroopan komission ehdotus asetukseksi eurooppalaisesta vähäisiin vaatimuksiin sovellettavan menettelyn muuttamisesta.

Periaatteellisesti tärkeitä muutoksia

Lakivaliokunnan tehtävänä on antaa asiaa käsittelevälle suurelle valiokunnalle lausunto komission ehdotuksesta. Käsittelyn pohjana oli valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle, jossa esiteltiin komission muutosehdotus ja valtioneuvoston kanta ehdotukseen.

Asiantuntijoita odottamassa vuoroaan.

Komission ehdotus sisälsi useita muutosehdotuksia, joiden tavoitteena oli lisätä eurooppalaisen vähäisiin vaatimuksiin sovellettavat menettelyn käyttökelpoisuutta.

Koska kyse on EU:n asetuksesta, se voi koskea aineostaan rajat ylittäviä riitoja. Nykymääritelmän mukaan kyse on sellaisista asioista, joissa osapuolet tai asiaa käsittelevä tuomioistuin ovat eri jäsenvaltioista.

Komission ehdottaman uuden laajennetun määritelmän mukaan asia olisi rajat ylittävä myös esimerkiksi silloin, kun riidan taustalla oleva olosuhde olisi sattunut toisessa jäsenvaltiossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kaksi suomalaista käyvät päivä Tukholmassa -risteilyllä ja toinen lainaa toiselle rahaa Tukholmassa, tätä velkaa koskevaa riitaa pidettäisiin rajat ylittävänä. Eurooppalainen menettely tulisi siis sovellettavaksi suomalaisessa tuomioistuimessa kahden suomalaisen asianosaisen välillä.

Tähän muutosehdotukseen valtioneuvosto suhtautui kriittisesti, kuten myös Suomen asianajajaliitto.

Mielenkiintoinen kokemus

Saapuminen eduskuntaan – suomalaisen demokratian merkittävimpään monumenttiin – sujui näyttävästi pääovien kautta. Lakivaliokunnan kokoushuone sijaitsee neljännessä kerroksessa, jonne pääsi kätevästi legendaarisen pater noster -hissin avulla.

Pater noster -hissistä nouseminen vaatii tarkkaa ajoitusta

Asiantuntijoiden kuuleminen lakivaliokunnassa oli tehokasta. Jokaiselle asiantuntijalle on varattu aikaa viisi minuuttia. Se kyllä riittää, kun menee suoraan asiaan. Suullista esitystä voi täydentää kirjallisella lausunnolla, jossa voidaan käsitellä tarkemmin asiaan liittyviä yksityiskohtia.

Ilmapiiri lakivaliokunnassa oli asiallinen, mutta välitön ja sopivan rento. Osallistujan näkökulmasta oli hauskaa päästä saman pöydän ääreen televisiosta tuttujen naamojen kanssa. Oli myös ilo huomata, että esitystä kuunneltiin.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s