comment 0

Auerin murhaoikeudenkäynnin tuomiosta

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut Anneli Auerin murhasta elinkautiseen vankeuteen äänin 2–1. Satakunnan käräjäoikeus on julkaissut tuomiosta tiedotteen, jossa se selostaa tuomion pääasialliset perustelut. Lue Satakunnan käräjäoikeuden tiedote 12.12.2013

Huomiota kiinnittää tapa, jolla käräjäoikeuden tiedotteessa perusteellaan tuomitsemiskynnyksen ylittäminen. Käräjäoikeuden tiedotteen mukaan ”tuomiossa on katsottu syytteen hyväksymisen tueksi esitetty selvitys olennaisesti painavammaksi kuin syytettä vastaan puhuva näyttö”. Ilmaus on ongelmallinen sen tähden, että tuomitsemiskynnyksen ylittymistä ei voi päätellä suoraan syyllisyyden puolesta ja sitä vastaan puhuvaa todistelua vertaamalla.

Syyttäjällä on rikoasioissa todistustaakka, mikä tarkoittaa, että syyllisyydestä ei saa jäädä järkevää epäilystä sen jälkeen, kun

  1. On huomioitu kaikki syyllisyyden puolesta puhuva näyttö
  2. On vähennetty sen näyttöarvosta kaikki syyllisyyttä vastaan puhuva näyttö

On täysin mahdollista, ettei täysin syyttömällä ole mitään näyttöä syyttömyytensä puolesta (hän oli esim. yksin kotona tekoaikaan), mutta esitutkinnassa löytyy erilaista näyttöä, joka tukee hänen syyllisyyttään (esim. silminnäkijä nähnyt syytettyä muistuttavan henkilön tapahtumapaikalla). Tässäkin tapauksessa voidaan todeta, että syyllisyyden puolesta esitetty näyttö on olennaisesti painavampaa kuin syyttömyyden puolesta esitetty näyttö. Se ei kuitenkaan tarkoita, että henkilön syyllisyys olisi välttämättä tullut näytetyksi siten, että siitä ei jäisi varteenotettavaa epäilystä.

Tässäkin tapauksessa yksi tuomareista olisi hylännyt syytteen, koska hänen arvionsa mukaan asiassa jäi varteenotettava epäily Auerin syyllisyydestä.

Varmaa lienee vain se, että tämä korkean profiilin oikeudenkäynti jatkuu hovioikeudessa.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s