comment 0

Lainvoimaisesti tuomitun vahingonkorvauksen muuttamisesta

Lakimies-lehden tänään ilmestyneessä numerossa (3/2008) on kirjoitukseni lainvoimaisesti tuomitun vahingonkorvauksen muuttamisesta.

Ajatus artikkelin kirjoittamisesta on muhinut päässäni vahingonkorvauslain ns. henkilövahinkouudistuksesta alkaen, jolloin korvauksen muuttamista koskeva 5 luvun 8 § lisättiin vahingonkorvauslakiin. Säännös tuli voimaan jo reilut kaksi vuotta sitten 1.1.2006, joten oikeuskäytännössäkin tähän kysymykseen on varmasti jo ehditty törmäämään.

Kirjoituksen keskeinen ajatus on, että säännös ilmentää pikemminkin oikeusvoimaopin yleisiä periaatteita kuin niistä poikkeamista.

Tätä ehkä yllättävältäkin tuntuvaa johtopäätöstä olen perustellut ennen kaikkea korvauksen muuttamiselle hallituksen esityksessä asetetuin edellytyksin. Myös oikeusvoiman ajallista ulottuvuutta jäsentävän jälkisattumuksen käsitteen analyysillä on ollut keskeinen merkitys.

Tämä analyysi seuraa monista järjettömistä kommenteistaan tunnetun Yhdysvaltain entisen puolustusministeri Donald Rumsfeldin NATOn lehdistötilaisuudessa esittämää erottelua noudattaen. Toisin kuin monet muut Rumsfeldin arviot, tämä kommentti sisältää enenmmän ajatusta kuin ensisilmäyksellä voisi uskoa. Kommentti kuuluu näin:

”Now what is the message there? The message is that there are no “knowns.” There are things we know that we know. There are known unknowns. That is to say there are things that we now know we don’t know. But there are also unknown unknowns. There are things we don’t know we don’t know. – And each year, we discover a few more of those unknown unknowns.” ((Donald Rumsfeld, lehdistötilaisuus NATOn päämajassa Brysselissä 6. kesäkuuta 2002.))

Huolimatta tästä ehkä hieman humoristisesta lähtökohdasta, itse analyysi on suoritettu tietysti vakavalla mielellä.

Koska prosessioikeuden yleisistä opeista kiinnostuneet tutkijat ovat harvalukuiset ja tilaisuudet keskustella heidän kanssaan sitäkin harvinaisempia, pyrin herättelemään keskustelua aiheesta tämän kanavan kautta.

Kommenttinne ovat tervetulleita!

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s