comment 0

Prosessioikeuden itsepuolustus

Prosessioikeutta parjataan usein tylsäksi, tekniseksi ja epäseksikkääksi oikeudenalaksi. ((Ks. Antti Jokela, Oikeudenkäynti, osa 1, 2. uud. p.  (Helsinki, Talentum, 2006)) Viimeksi sain kuulla tämän luonnehdinnan prosessioikeuden olemuksesta käydessäni lounaalla ystäväni, immateriaalioikeuden tutkijan kanssa.

Luonnehtinta on mielestäni epäoikeudenmukainen, joskaan ei täysin vailla totuuspohjaa, kuten vastasin ystävälleni.Prosessioikeudesta (tai mistä tahansa muusta oikeudenalasta) puhuttaessa on syytä tehdä ero sen suhteen, tarkoitetaanko tutkimuksen kohteena olevaa normatiivista ilmiötä vai sitä koskevaa tutkimusta. Ilmiötä koskeva tutkimus voi olla tylsää, teknistä ja epäseksikästä ilman, että itse ilmiö on sitä.

Nähdäkseni prosessioikeus normatiivisena ilmiönä ei ole sen tylsempi, teknisempi tai epäseksikkäämpi kuin mikään muukaan oikeudenala – pikemminkin päin vastoin. Yksilöiden oikeuksien ja velvollisuuksien toteuttamismahdollisuuksia käsittelevä järjestelmä muodostaa pelikentän, jolla mikään inhimillinen ei ole vierasta (ainakin mikäli amerikkalaisia oikeussalidraamoja on uskominen).

Monet pitävät jalkapalloa maailman hienoimpana pelinä. Samat henkilöt pitäisivät sitä varmasti epäoikeudenmukaisena, jos joku moittisi jalkapalloa tylsäksi, tekniseksi ja epäseksikkääksi lajiksi pelkästään jalkapallon sääntökirjaan tutustumalla. Aivan kuten jalkapallo myös (prosessi)oikeus paljastaa todellisen olemuksensa vasta pelikentällä.

Prosessioikeudellisella tutkimuksella sen sijaan saattaa olla parantamisen varaa tutkimuskohteensa täyden potentiaalin hyödyntämisessä, joskin sama kritiikki voitaneen kohdistaa kutakuinkin jokaista oikeudenalaa koskevaan tutkimukseen. Ainakin omasta näkökulmastani olisi suotavaa, että (prosessi)oikeudellinen tutkimus siirtyisi pari piirua tosielämän suuntaan, ja käsittelisi abstraktien normien lisäksi sitä, miten ne käytännössä vaikuttavat ihmisten elämään.

Eiväthän jalkapallofanitkaan (pääsääntöisesti) vietä aikaansa sääntökirjan sisällöstä keskustellen, vaan sääntöjä ilmentävää peliä seuraten.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s